Vlada RH: Višak Državnog proračuna 556 milijuna eura ili 0,8 BDP-a

Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Premijer Andrej Plenković u uvodu sjednice Vlade RH ponovio je podršku Vlade RH paketu devet poreznih zakona, kojima će biti povećane plaće, a bit će dana i fiskalna autonomija lokalnim jedinicama.

„Mjere koje poduzimamo imaju direktan utjecaj na povećanje plaća, plus dajemo fiskalnu autonomiju jedinicama lokalne i područne samouprave i na taj načim im omogućavamo da svojim odlukama utječu na povećanje plaća. Prostora za povećanje plaća ima. Prihodi od poreza na dohodak toliko su porasli da ne vidimo nikakav problem kada je riječ o stanju financija najvećih gradova da ne bi mogli napraviti iskorak u smanjenju stope poreza na dohodak s obzirom na ukidanje prireza“, rekao je Plenković.

Na sjednici je prezentiran polugodišnji izvještaj o izvršenju Državnog proračuna te je istaknuto da je višak općeg proračuna prema nacionalnoj metodologiji u prvoj polovici godine iznosio je 1,1 milijardu eura ili 1,5 posto BDP-a.

Državni tajnik u ministarstvu financija RH, Zdravko Zrinušić, istakao je i da je višak državnog proračuna iznosio je 556 milijuna eura ili 0,8 posto BDP-a, a izvanproračunski korisnici ostvarili su višak od 306 milijuna eura ili 0,4 posto BDP-a.

„Jedinice lokalne i područne samouprave te županijske uprave za ceste ostvarile su višak od 236 milijuna eura ili 0,3 posto BDP-a. Ukupni prihodi državnog proračuna u prvom polugodištu ostvareni su u visini 13,7 milijardi eura, što je 30 posto više nego lani. Porezni prihodi pritom su porasli za 24 posto, na 7,3 milijarde eura, a prihodi od doprinosa za mirovinsko osiguranje iznosili su 2,1 milijardu eura i veći su za 12,8 posto u odnosu na prvo lanjsko polugodište. Prihodi od pomoći u prvom polugodištu iznosili su 2,6 milijardi eura“, izvjestio je Zrinušić.

Ukupni rashodi iznosili su 13,1 milijardu eura, a u odnosu na prošlu godinu veći su za 2,1 milijardu eura ili 19,3 posto. Najveći doprinos rashodima dolazi od financiranja sanacije šteta od potresa, mjera Vlade RH za zaštitu građana i gospodarstva od rasta cijena, te povećanja rashoda za mirovine i za zaposlene.

Što se tiče primitaka u smislu financijske imovine i zaduživanja države, kaže Zrinušić, u prvom polugodištu primici su ostvareni u iznosu od 5,5 milijardi eura, dok su izdaci za tu imovinu i otplatu zajmova iznosili 2,9 milijardi eura.

Primici u odnosu na državne obveznice na domaćem tržištu kapitala iznose 1,9 milijardi eura, uz godšnju kamatnu stopu od 3,65 posto i dospijeće 2025. godine. Prihodi izvanproračunskih korisnika iznosili su 3,8 milijardi eura, kako je izvjestio Zrinušić, a rashodi 3,5 milijardi.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari