Zakonski prijedlog reguliše tržište dugova “teško” 700 milijuna eura

pixabay.com
Dugovi, ilustracija Foto: Pixabay.com

Ministar financija Marko Primorac predstavio je zakonski paket za reguliranje kupoprodaje potraživanja kojem je cilj bolja regulacija i nadzor rada raznih subjekata koji se bave otkupom i naplatom potraživanja, kako bi se poboljšala zaštita potrošača. 

Predloženi zakonski paket obuhvaća izmjenu dva zakona – o stambenom potrošačkom kreditiranju i o potrošačkom kreditiranju, a tu je i prijedlog novog zakona – o načinu, uvjetima i postupku servisiranja i kupoprodaje potraživanja.

Primorac je istaknuo da je naplata potraživanja tema koja je jako dugo zaokupljala pažnju hrvatske javnosti, a Ministarstvo financija je, kao nositelj izrade zakonodavnog paketa, određeno vrijeme od dužnika, to jest građana, zaprimalo informacije i podneske o postupanjima prema njima od strane svih onih koji se bave otkupom, naplatom i servisiranjem potraživanja.

Zakonsko rješenje je i ponuđeno s obzirom na učestale pritužbe građana, pri čemu je ministar Primorac ocijenio da je ono sveobuhvatno i optimalno.

Njime će se urediti i kupoprodaja i servisiranje neprihodonosnih kredita, tzv. NPL-ova, to jest potraživanja banaka koja one ne mogu naplatiti pa ih onda prodaju raznim agencijama. Tu su i ostala otkupljena potraživanja, koja se dominantno odnose na potraživanja telekoma i za “komunalije”. Zakonski prijedlog bi trebao regulirati tržište dugova koje je, prema procjenama, “teško” 700 milijuna eura.

novac, euro
Photo by Ibrahim Boran on Unsplash

“Ono što je novo i što vrijedi za sve, neovisno o tome radi li se o prodaji kredita ili potraživanjima primjerice prema telekom operaterima i slično – uvodi se obavještavanje o namjeri kupoprodaje duga prije same kupoprodaje. Uvode se i prekršajne odredbe”, kazao je ministar Marko Primorac.

Istaknuo je kako se novim zakonom “uređuje zaštita dužnika” nakon same kupoprodaje duga – i to obavještavanjem dužnika.

“Prije svega dopušteno je kontaktirati isključivo dužnika. Nije dopušteno kontaktirati dužnikove prijatelje, rodbinu, obitelj, poslodavce, nego isključivo osobu koja je dužnik. Isto tako uvodi se obveza komunikacije telefonom i pisanim putem – poštom, elektroničkom poštom, sms porukom, i to isključivo radnim danom i isključivo od osam do 20 sati”, kazao je ministar Primorac.

Kada je riječ o kreditima, uz postojeće mjere, koje uključuju ukupno ili djelomično refinanciranje ugovora o kreditu, te izmjene prethodnih uvjeta ugovora o kreditu, što podrazumijeva produljenje roka otplate kredita, promjenu tipa kredita, odgodu plaćanja cijelog ili dijela obroka ili anuiteta za određeno razdoblje te promjenu kamatne stope, set mjera se širi na ponudu odgode plaćanja, djelomičnu otplatu, konverziju valute te djelomičan oprost i konsolidaciju duga.

“Oni koji prodaju kredite, dakle banke, nemaju obavezu nuđenja svih ovih mjera i elemenata, ali moraju dokazati da su ponudili konkretnu mjeru, to jest neku od ovih mjera, te da su pokušale riješiti problem potrošača prije same kupoprodaje”, napomenuo je Primorac.

Kada je riječ o zaštiti dužnika nakon kupoprodaje njegovog dugovanja, tu je obaveza njegovog obavještavanja o izvršenoj kupoprodaji.

“Zaprimajući pritužbe građana, shvatili smo da dio agencija ne pruža niti osnovne informacije, odnosno da prilikom kupoprodaje banke ne obavještavaju krajnje dužnike kome su prodali potraživanje, pa potrošači na kraju nisu svjesni komu su dužni”, pojasnio je Primorac.

Pritom, za nadzor subjekata u segmentu kupoprodaje i servisiranja neprihodonosnih kredita nadležna će biti Hrvatska narodna banka (HNB), a za ostala potraživanja tu je Financijski inspektorat. I jedna i druga institucija će imati mogućnost izricanja nadzornih mjera, kao i pokretanja prekršajnog postupka, rekao je ministar.

Paket je upućen u javno savjetovanje, ono će trajati do 26. kolovoza, a plan je da 14. rujna sa sjednice Vlade zakonske inicijative budu upućene u saborsku proceduru, izvijestio je Primorac, pozvavši sve zainteresirane da se uključe u proces javnog savjetovanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari