U petak se završava štrajk u pravosuđu?

Foto: HINA/Damir Senčar

Štrajkaški odbor Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) donio je odluku o prihvaćanju ponude Vlade RH o povećanju plaće za 12 posto, što je oko 80 ili 90 eura, istaknula je predsjednica sindikata Iva Šušković u obraćanju medijima, i dodala da se štrajk prekida kad se potpiše sporazum.

Od 47 podružnica sindikata 25 izjasnilo se za to da prihvaćaju ponudu Vlade RH, što je malo više od 50 posto, te je zbog tako male razlike, odluku donio štrajkaški odbor.

Službenici bi ovo povećanje trebali vidjeti već na svojoj sljedećoj plaći, odnosno onoj koja će biti isplaćena u kolovozu.

Iz SDLSN-a poručuju – štrajk je na snazi dok se ne potpiše sporazum. No, predsjednica sindikata Iva Šušković kaže da će potrebne odluke na štrajkaškom odboru biti donesene “u jednom mahu”.

“A kada govorimo o samom štrajku, on je u pravilu i dalje u tijeku, to su vrlo jasno sindikati rekli na svojoj tiskovnoj konferenciji. On će trajati sve do potpisivanja sporazuma s Ministarstvom, ali prema najavama, od petka sve bi trebalo ponovno funkcionirati”, istaknula je Šušković.

Kaže i da su rezultati internog izjašnjavanja članova sindikata o ponudi Vlade RH da se plaće službenicima i namještenicima u pravosuđu povećaju hitno za 12 posto bili podijeljeni, odnosno da je odluku o prihvaćanju Vladine ponude, na kraju, “prelomio” štrajkaški odbor. Pritom, kaže, ni u odboru nisu bili svi za Vladinu ponudu – jedan član bio je protiv.

“Od ukupnog broja članova sindikata, kojih je oko pet tisuća, izjasnilo se oko 3.000 članova, a više od 50 posto bilo je za”, istaknula je Šušković. No, dodala je da je bilo iznimno teško dobiti izjašnjavanje svih članova sindikata, jer su neki na odmorima i bolovanjima.

Tražili 300 eura povećanja, dobili manje od sto

Štrajk u pravosuđu pokrenut je 5. lipnja, a SDLSN je prvotno tražio da se za one s najnižim plaćama žurno povećaju primanja u iznosu od 400 eura, a zatim je svoje zahtjeve smanjio na 300 eura nakon što je onima s najnižim plaćama uveden privremeni dodatak na plaću u iznosu od 60 do 100 eura. Sada su, nakon višetjednog štrajka, prihvatili povećanje koje će, ovisno o zaposleniku, iznositi od 80 do 90 eura.

Pri izjašnjavanju članovi sindikata mogli su s pomoću pripremljenog kalkulatora vidjeti kako će se povećanje odraziti na njih. No, predsjednica SDLSN-a kaže da rezultat štrajka ne treba gledati samo u povećanju plaće.

“Mi smo u našem štrajku gotovo 50 posto naših zahtjeva ostvarili. Nije samo rezultat ovih 70 ili 80 eura što je sada u ponudi Vlade, nego moramo se prisjetiti da je povećanje došlo uslijed naših pritisaka i kroz memorandum o razumijevanju. U ovom trenutku članovi u pravosuđu dobivaju između 170 i 180 eura”, istaknula je Šuškovićeva.

Poručila je i da je očito da je članstvo podijeljeno i da nisu svi zadovoljni, ali kako smatra da su tim štrajkom pokazali iznimnu solidarnost, upornost, te da su, kroz prihvaćanje ponude, pokazali da su dobar socijalni partner, što je važno za daljnje pregovore.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica pozdravio je sinoć odluku Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika da prihvati Vladinu ponudu o 12-postotnom povećanju plaća i da se o tome potpiše sporazum.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari