Predsjednik Vrhovnog suda naredio koji se poslovi moraju obavljati i tijekom štrajka sudskih službenika

Foto: HINA/Damir Senčar

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić je, po završetku sastanka s predsjednicima svih županijskih i visokih sudova, donio naredbu kojom se pobliže opisuju poslovi koje je moguće identificirati kao najnužnije te poslove koje će i u uvjetima štrajka sudskih službenika biti nužno obavljati.

U naredbi, objavljenoj na stranicama Vrhovnog suda, tako, među ostalim, stoji da prijemno-otpremna pisarnica mora zaprimiti i upisati svu pristiglu poštu i spise te ih dostaviti ostalim pisarnicama, kao i da je zaprimljenu poštu i spise obavezno dostaviti sucima, koji će potom moći utvrditi u kojem je predmetu postupanje žurno i nužno.

Voditelji pisarnica, pak, dužni su odrediti službenike, na način da za vrijeme štrajka uvijek barem jedan službenik bude u pisarnici, prema načelu dežurstava.

Nadalje, na kaznenom je odjelu nužno obavljanje poslova koji se odnose na spise u kojima je okrivljenik u istražnom zatvoru, postupaka u kojima su okrivljenici maloljetnici ili su žrtve djeca i maloljetnici, kao i onih u kojima prijeti zastara kaznenog progona.

Na građanskom se odjelu, pak, moraju obavljati poslovi vezani uz predmete iz Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, predmete iz Obiteljskog zakona vezano za mjere za zaštitu osobnih prava i dobrobiti djece, one u kojima je podnijet prijedlog za izdavanje privremene mjere, a bez čijeg izdavanja bi došlo do ugrožavanja života, zdravlja ili osobne sigurnosti stranaka ili nenadoknadive štete većeg opsega.

Također, nužni su oni ovršni postupci za koje sudac procijeni da su hitni i da bi mogla nastati nenadoknadiva šteta ili pravno nasilje, kao i ostavinski predmeti u kojima bi nasljednici bez donesenog rješenja bili teško oštećeni.

Zemljišnoknjižni odjel obavezan je zaprimati i upisivati sve podneske, hipoteke i ostala knjižna prava kada su građani vezani rokom za upis.

Ova naredba donesena je s ciljem preciziranja ranije naredbe, objavljene 9. srpnja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari