Štrajk u pravosuđu – opći kolaps uz financijske reperkusije

pixabay.com
Sud, ilustracija Foto: Pixabay.com

Već više od 40 dana u Hrvatskoj traje štrajk radnika u pravosuđu. Dani provedeni u štrajku, prema odluci Vlade Hrvatske, od danas nisu plaćeni.

Već više od 40 dana, kupoprodajni ugovori ne mogu biti realizirani, nema provedbe pri gruntovnici, građani ne mogu završiti određene procedure oko dizanja kredita, nekima su propali i avansi za nekretnine. Nema mogućnosti otvaranja novih tvrtki, nema pečata, nema promjena bilo unutar tvrtki – bilo koje vrste, nema uknjižbi nekretnina. Nema ni razvoda, obiteljskog nasilja ni zaštite prava djeteta. Ne možete angažirati ni sudskog vještaka, sve stoji. Od danas nema ni hitnih slučajeva. Štrajk se nastavlja, dogovor se ne nazire.

Kako sustav uopće sada funkcionira, za Financije.hr govorila je odvjetnica Alma Kulenović, iz “Zajedničkog odvjetničkog ureda Kulenović Emir i Kulenović Alma” iz Pule.

Možemo reći da je oko 80 rasprava, koje smo imali zakazano, unatrag mjesec i pol dana – odgođeno. Naravno, naše obveze prema državi, kao poslodavca i dalje postoje, te smo dužni isplaćivati svojim zaposlenicima plaće, doprinose, i ostale zakonske obveze prema državi, a da nismo u stanju raditi niti zaraditi te novce kao odvjetnici. Naravno, ne govorim konkretno o nama. Mi, kao odvjetnički ured, postojimo dugo i posla koji nije direktno vezan za sudove imamo. Plašim se da mlade kolege, iz nekih drugih dijelova Hrvatske, možda nisu takve sreće, a davanja i obveze su nam isti”, ističe Kulenovićeva.

Odvjetnica Kulenović ističe i da sustav nije postigao optimalan rad još od vremena pandemije korona virusom, te da su na neke rasprave već ionako dugo čekali. Štrajk je, ističe, stvari zaista pogoršao.
“Danas smo trebali imati tri rasprave pred sudom. Tiču se prava djeteta, obiteljskih problema, kazneni su predmeti. To nije jedostavna problematika. I to sve čeka”, kaže odvjetnica Kulenović, ističući da će se prave posljedice sadašnje obustave osjetiti tek kroz nekoliko mjeseci, kad se sezona godišnjih odmora završi. Ističe i još jednu bitnu stvar za sustav.

“Zabrinuti smo i zbog sustava istražnih zatvora, nismo sigurni ni kako će taj dio funkcionirati. Biće opći kolaps, već je, jer se ne može apsolutno ništa. Ono što me kao odvjetnicu dodatno okupira, jeste dan prestanka štrajka. Jer, mi u sustav unosimo i podneske, i tužbe i prijedloge za upis, i sve to unosimo u sustav, koji danas ne funkcionira. Trenutak kad se taj informacioni sustav otvori, mogao bi također biti trenutak ozbiljnih problema, tehničke prirode“, kaže Kulenovićeva.

Za pravosudni sustav je, u cjelosti, zabrinuta. Kaže – i da se štrajk završi danas, ozbiljnih poteškoća u radu sustava će biti i do kraja godine, a možda i duže, jer nisu svi predmeti jednake kompleksnosti.

Ističe i da, iako može zvučati neobično, podržava kolege iz sudova – i ljudski i profesionalno. Podržava ih i kao žena, jer kako kaže, barem u Istri, većina zaposlenika u štrajku su – žene. Cijeni da rade odgovoran posao, zahtjevan u svakom smislu, i da u svojim zahtjevima trebaju istrajati, bez obzira na refleksiju prema odvjetničkom poslu.

Danas u Hrvatskoj ipak još niko nije u stanju zbrojiti koliko točno košta ovaj štrajk, koji se već sada smatra među najdužim u ovom dijelu Europe. Ostaje i pitanje – da li će tvrtke, građani i svi ostali, koji su izgubili novce i pretrpjeli štetu čekajući kraj štrajka – tužiti državu za nastalu štetu?

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari