Sudovi i dalje u štrajku

pixabay.com
Sud, ilustracija Foto: Pixabay.com

Ovog ponedjeljka počeo je peti tjedan štrajka pravosudnih službenika. U praksi to znači da za većinu građana i stranaka sudovi ne rade. Rješavat će se, kao i proteklih tjedana, samo hitni slučajevi.

Prošlog tjedna održan je sastanaka ministra pravosuđa s predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika ali, podsjetimo, on nije donio rješenje. Sindikatima je ponuđen Memorandum o razumijevanju, no dogovor nije postignut.

Pravosudni službenici traže povišicu od 400 eura jer im, kako su rekli, trenutačna plaća jedva pokriva osnovne životne potrebe.

Ministar pravosuđa i uprave, Ivan Malenica, tada je kazao da su osnovice plaće pravosudnim službenicima i namještenicima u posljednjih pet godina narasle za trećinu, dok su koeficijenti zapisničara u istom razdoblju uvećani za 38 posto.

Najavio je i da novi Zakon o plaćama, o kojem je Sabor danas počeo raspravu, nudi sveobuhvatno rješenje. U suprotnom bi, kako je rekao, spremačica u nekom ministarstvu bila diskriminirana ako bi se plaća podignula samo spremačici na sudu.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari