Rebalans proračuna Hrvatske: Deficit 235 milijuna eura

pixabay.com
proračun Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Vlada RH danas je usvojila rebalans proračuna za 2023. godinu. Planirani prihodi iznose 27,7 milijardi eura, što je povećanje za 1,1 milijardu eura u odnosu na izvorni proračun, a rashodi se povećavaju za 1,2 milijarde eura, na 29,3 milijarde eura, rekao je u uvodu sjednice vlade, premijer Andrej Plenković.

U rebalansu se, kako je rekao, zrcale prioriteti i projekti Vlade RH, provedba V. paketa mjera, skrb o umirovljenicima, rast mirovina, plaća zaposlenih u državnim i javnim službama, nastavak procesa obnove od potresa, pomoć poljoprivrednicima, svinjogojcima, dodatna sredstva za besplatni obrok učenika u osnovnim školama, demografske mjere vezane za dodatni rodiljni dopust, te ulaganje u energetsku diverzifikaciju i promet.

„U okviru rebalansa, realiziraju se sredstva od posebnog poreza na dobit te su prihodi po stavci porezan na dobit veći za 360 milijuna eura od prethodno planiranih. Prema projiciranim prihodima i planiranim rashodima, proračun opće države završit će u deficitu od 0,3 posto ili 235 milijuna eura, što potvrđuje da je proračun praktički uravnotežen“ , rekao je Plenković.

Vlada RH u rebalansu revidira i projekciju gospodarskog rasta s 0,7 na 2,8 posto. Udio javnog duga u BDP-u trebao bi na kraju godine prema vladinim projekcijama iznositi 60,7 posto“, rekao je premijer Andrej Plenković.

Inflaciju Vlada RH u ovoj godini procjenjuje na osam posto, što je više u odnosu na izvornu projekciju od nešto više od šest posto.

Obrazlažući sam rebalans proračuna, ministar financija RH, Marko Primorac, rekao je da su godpodarske aktivnosti i osobna potrošnja glavni pokretač rasta BDP-a, te da se očekuje rast broja zaposlenih. U skladu sa izmjenama seta poreznih zakona, koji se odnose i na prireze lokalnim i regionalnim samoupravama, očekuje se i porast plaće za 14 posto.

U rebalansu proračuna, prihodi su povećani za 1,1 milijardu eura, na 27,7 milijardi eura, dok su rashodi povećani 1,2 milijarde eura, na 29, 3 milijuna eura. Najveće stavke u rebalansu odnose se na usklađenje mirovina, 4 milijuna eura, saniranje posljedica od potresa 275 milijuna eura te za V. paket mjera Vlade RH – ukupno 265 milijuna eura“, rekao je ministar Primorac.

Napomenuo je da su rebalansom proračuna osigurana i sredstva za rashode za zaposlene sa školama, za dodatke na plaću u okviru projekta tzv. cjelodnevne nastave – 223,2 milijuna eura, te za izgradnja plinovodnog sustava Zlobin- Bosiljevo-Sisak-Kozarac, koji je sufinancira EU ali je u ovoj fazi potrebno osigurati sredstva koja će naknadno biti vraćena u proračun.

Za servisiranje kamata na kredite izdvojiće se dodatnih 19,7 milijuna eura. Rebalansom se predviđa i smanjenje deficita na 0,9 ukupnog BDP- a na razini opće države.

Očekujemo deficit ali je on smanjen sa 68 posto, koliko je iznosio 2022. godine, na 60,7 posto, što nas dovodi do prihvatljivih razina, predviđenih kriterijuma iz Maastrichta, koji propisuju dozvoljeni deficit na razini od 60 posto“, rekao je Primorac.

Mijenja se i iznos zaduživanja, te je povećan za 1,5 milijuna eura zbog tri kredita Autocesta Hrvatske. Iznos državne zalihe, prema novom rebalansu proračuna, iznosi 39 milijuna eura.

Također, na sjednici je produžen i krajnji rok za otplatu bespovratnog zajma prema jedinicama lokalne i regionalne samouprave te Zavodu za javno zdravstvo, odobren za vrijeme pandemije, do 2027. godine.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari