Vučković: Platit ćemo odštetu svim gospodarstvima koja su u registrima

Pixabay.com
Svinje, ilustracija Foto: Pixabay.com

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u srijedu je u Banskim dvorima, odgovarajući na upit novinara, pojasnila zašto je uvedena nova naredba za suzbijanje afričke svinjske kuge (ASK) te poručila da će biti isplaćena odšteta svim gospodarstvima koja su u odgovarajućim registrima.

Ministrica je nakon užeg kabineta Vlade ponovila da je afrička svinjska kuga (ASK) visoko zarazna bolest, koja nema javnozdravstvenih efekata na ljudsko zdravlje, ali uzrokuje gotovo 100-postotnu smrtnost svinja.

Istaknula je i da Hrvatska ima veliku specifičnost koja se ogleda u tome da je njezino svinjogojstvo koncentrirano u dvije županije, Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku. Potonja, pak, ima još jednu veliku specifičnost, a to je tradicija da se uzgaja mali broj svinja u gotovo svakom dvorištu.

Po riječima Vučković, poštuje se tradicija, no podsjetila je da pravila vezana za biosigurnost vrijede od 2009. godine, prenosi Hina.

“Godinama kategoriziramo, bez kategorizacije danas ne bismo imali ništa… To nam pomaže da se bolje nosimo s tom bolešću”, rekla je ministrica.

U međuvremenu, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je novu naredbu o mjerama kontrole za suzbijanje ASK, kojom je među ostalim propisano da je držanje svinja u zonama ograničenja (Vukovarsko-srijemska županija) nakon 31. listopada dozvoljeno isključivo u objektima kategorije tri i četiri, a u objektima nižih kategorija one se moraju dati na klanje te u tim objektima nije dozvoljeno držanje svinja najmanje 12 mjeseci.

Zbog sprječavanja širenja te bolesti na područjima županija visokog rizika – Osječko-baranjske i Brodsko-posavske, pak, određeno je da svinje iz objekata koji su kategorizirani s 0,1 i dva moraju biti upućene na klanje do 30. studenoga. Pritom se objektima koji udovoljavaju uvjete za kategoriju tri i četiri te uvjete biosigurnosti dozvoljava rekategorizacija do 31. listopada, jer se nakon tog datuma držanje svinja i u tim županijama dozvoljava samo u objektima kategorije tri i četiri.

Ministrica je pojasnila zašto je izdana ta nova naredba.

“Iako ASK po broju slučajeva stagnira zadnjih 10-ak dana, tek treba vidjeti hoće li to biti trajno, međutim ona se ipak probija selo po selo. U posljednje vrijeme, upravo proučavajući nove slučajeve, primijetili smo neka postupanja koja u blažem slučaju govore o grubom nehaju, a u nekim slučajevima i nečim što se ne može nazvati grubim nehajem. Postoje zapisnici, postoje postupanja koja slijede u takvim slučajevima. Takva postupanja mogu zaraziti cijelo selo koje je dva mjeseca bilo čisto od te bolesti. Mi to ne možemo prepustiti, jer nam se time ugrožava svinjogojstvo. Učinit ćemo sve da ljudima pomognemo, svjesni što za njih znači ubrzavanje procesa popisivanja svinja i kategorizacije, ali to je ispravan put a veterinarska služba je u tome nepodijeljena” navela je Vučković.

Osvrnuvši se na socio-ekonomske posljedice koje uzrokuje ta bolest na mala gospodarstva, Vučković je kazala da će se o njima itekako voditi računa.

“Više od 400 gospodarstva isplaćeno je što se tiče direktne štete od ASK-a… Želimo te gospodarstvenike imati i dalje na tim područjima uz podizanje biosigurnosti. Radimo najbrže što možemo, sva gospodarstva koja su u odgovarajućim registrima bit će isplaćena”, kazala je ministrica.

6 Odgovora

  1. Ubili preventivno preko 20.000 zdravih svinja da se ne bi zarazile i krepale. Ovu gospođu treba u zatvor smjestiti.

  2. Da li ministrica Vučković zna uopce kako izgleda svinja?? Pobili “nase” svinje da bi mogli lakse uvoziti i dizati cijene u nebesa

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari