Afrička svinjska kuga u Zadarskoj županiji: Još nije zabranjen lov na divlje svinje

Pixabay.com
Divlja svinja, ilustracija Foto: Pixabay.com

Iz Ministarstva poljoprivrede u srijedu su izvijestili kako je utvrđen pozitivan nalaz na afričku svinjsku kugu (ASK) kod divlje svinje nađene uginule na području Zadarske županije te kako je u tijeku detaljno epidemiološko istraživanje kojim će se dodatno utvrditi okolnosti, postupanje i aktivnosti vezane za taj slučaj. Iako je divlja svinja bila zaražena, lov na njih još nije zabranjen.

Iz Ministarstva navode kako su 26. rujna ove godine zaprimili izvješće Hrvatskog veterinarskog instituta (HVI) kojim je utvrđen pozitivan nalaz na afričku svinjsku kugu u divlje svinje nađene uginule na području Zadarske županije.

Isti dan je, prenosi Hina, veterinarska inspekcija Državnog inspektorata izvršila nadzor, kojim je utvrđena lokacija pronalaska lešine od strane komunalnog redara Grada Nina te ostale aktivnosti ovlaštene veterinarske organizacije – Veterinarske stanice Zadar u svrhu uzimanja uzorka te neškodljivog zbrinjavanja lešine.

“Prilikom inspekcijskog nadzora nije utvrđeno činjenično stanje u odnosu na uzrok uginuća (udar automobila, prirodna smrt uz javnu prometnicu), stoga je važno napomenuti da je u tijeku detaljno epidemiološko istraživanje kojim će se dodatno utvrditi okolnosti, postupanje i aktivnosti vezane za predmetni slučaj”, istaknuli su iz Ministarstva.

Napominju i kako je s obzirom na to da je Programom nadziranja određeno da se u ovlašteni službeni laboratorij šalju cijela trupla, potrebno utvrditi razloge odstupanja (poslana je slezena).

Patoanatomski nalaz životinje ukazuje na mogućnost traume i udara automobila, istaknuli su iz Ministarstva poljoprivrede uz dodatnu napomenu kako Ministarstvo do danas nije zaprimilo informaciju o naletu vozila na divlju svinju na području Zadarske županije.

Podsjećaju i kako je rješenjem od 27. rujna ove godine, nastavno na pojavu bolesti u divlje svinje, određena zaražena zona koja obuhvaća područje gradova, općina i naselja u Zadarskoj županiji u kojima se provode mjere sukladno Naredbi o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj, a iste se odnose na populaciju divljih svinja te na objekte s držanim svinjama u području županije obuhvaćene zaraženom zonom.

Inače, predsjednik Lovačkoga saveza Zadarske županije Damir Perić jučer je Hini potvrdio da je u Zadarskoj županiji otkriven prvi slučaj ASK i to na divljoj svinji, čija je lešina prije desetak dana pronađena na području Lovišta Blatski gaj.

Divlja svinja je, kako je kazao, najvjerojatnije stradala u prometu. Pronađena je uz cestu, ali mnogi lovci sumnjaju u to i mišljenja su da je možda podmetnuta, odnosno dovezena s nekog drugog područja, jer nema nikakvog zapisnika, nitko nije prijavio policiji da je udario na cesti divlju svinju, rekao je Perić.

Istaknuo je također kako je u svim lovištima potrebno provoditi stroge biosigurnosne mjere, dezinfekciju obuće, opreme i vozila prije i nakon lova. Lov nije zabranjen, ali moraju se uzimati uzorci mesa i krvi za analizu ako se ustrijeli divlja svinja i najstrože se zabranjuje svako dijeljenje mesa tih životinja, kazao je jučer Perić.

8 Odgovora

  1. Neznam tko više uopće jede svinjetinu. Osviješteni gastronomi jedu crve, skakavce i uvozno meso iz Kine.

  2. Bitno da je u Baranji i Srijemu lovcima plaćen ulov divlje svinje imala kugu ili ne, zabranjeno kolinje, velikom broju ljudi oduzete svinje iz uzgoja itd.

  3. Gledajući ovu svinju na slici, razvidno je da je zdrava kao dren. Cijela priča oko afrićanske kuge mi se čini odveć isforsirana. Čak imam legitimne razloge da sumnjam u zavjeru na državnoj razini.

  4. Nije zabranjen lov, ali je takva procedura oko analize mesa da ih nitko neće ni streljati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari