Jančo: Pozdravljam odluku Vlade da pomogne svinjogojcima koji su u teškoj situaciji

Pixabay.com
Svinjogojstvo, Foto: Pixabay.com

Vlada je, uz mjere pomoći poljoprivrednicima, na posljednjoj sjednici donijela i interventnu mjeru za pomoć radi ublažavanja posljedica epidemije uzrokovane afričkom svinjskom kugom (ASK) te je za to odvojeno 4,5 milijuna eura.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je trenutačno alarmantna situacija, a u Osječko-baranjskoj županiji, koja pokriva 35 posto proizvodnje svinjskog mesa u Hrvatskoj, strahuju od širenja bolesti koja još nije došla do njih.

“Pozdravljam odluku Vlade, svinjogojci su u jednom teškom i delikatnom trenutku. Pogotovo svinjogojci Vukovarsko-srijemske županije. Moja proizvodnja je na području Osječko-baranjske županije, ali virus, nažalost, ne poznaje granice županija. Podržavam mjere Vlade Republike Hrvatske. Pokazali su osjetljivost na trenutačan problem, a u budućnosti bi trebalo osmisliti jasnu strategiju, mislim da Vlada već to ima u vidu, kako revitalizirati svinjogojstvo na tom području kad bolest stane”, rekao nam je Goran Jančo, predsjednik Svinjogojske udruge Osječko-baranjske županije.

“Bolest je bila u okruženju, ali kad se dogodi u našoj državi onda nas iznenadi, nas kao uzgajivače, ali i ministarstvo i Vladu. Iako smo mi već četiri ili pet godina aktivno razgovarali o svemu tome i simulirali pojedine situacije. Mjere koje su donesene su pokazale socijalnu osjetljivost jer to nije samo ekonomsko pitanje nego i demografsko i održavanje ruralnog prostora naseljenim. Svinjogojstvo je u tradiciji na tim prostorima i ako ljudi ne budu imali taj jedan vid tradicije s kojom su opstajali i živjeli, bojim se da će demografska slika biti još lošija”, dodao je.

Osvaldo Castillo/Pexels
Svinje, ilustracija Foto: Osvaldo Castillo/Pexels

Smatra da je trenutačno eutanazija najbolje rješenje jer se bolest previše brzo širi. U Hrvatskoj je do sada eutanazirano oko 17.000 svinja, a očekuje se da će ta brojka još rasti. Uzgajivači svinja su se trebali sastati s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, ali je taj sastanak odgođen.

“Pozivamo ministarstvo i Vladu da osluškuju stanje na terenu u slučaju da bude potrebno još mjera, još financijskih sredstava, u smislu revitalizacije te proizvodnje. Mislim da ministrica Vučković dobro komunicira u granicama koliko može”, kaže Jančo i tvrdi da je uvijek imao dobru komunikaciju s Ministarstvom poljoprivrede.

Brine ga blizina žarišta u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji, ali se nada da će im pomoći to što se pridržavaju biosigurnosnih mjera, iako ni to nije garancija.

“Ono što nas uznemiruje i čega se najviše bojimo, čak i nije virus afričke svinjske kuge jer je tu situacija čista, pojavi vam se na farmi, usmrte vam stado i dobijete neku naknadu, ali najgora stvar je kad se u bliskom okruženju pojavi žarište i onda vi imate proizvodnju, a ne smijete prometovati tim životinjama. To je najgore moguće rješenje. Možete imati gospodarstvo s dvije svinje gdje se utvrdi virus, a da u blizini bude farma s par tisuća svinja. I farma s par tisuća svinja nema kugu, a ne može prometovati životinjama. U tom slučaju mislim da tu treba ministarstvo imati rješenje. Hoće li biti eutanazija i na toj farmi ‘zdravih životinja’ ili će biti slanje na klaonicu”, kazao je Jančo.

Podsjetimo, prošli tjedan je Vlada donijela novi paket mjera, a jedan dio se odnosio na poljoprivrednike. Za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge izdvojili su 15 milijuna eura, od kojih sedam milijuna eura planiraju isplatiti ove godine, a osam sljedeće.

Damir Jagić, predsjednik Saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske, nam je rekao da prije sastanka s ministricom Vučković ne može ništa komentirati jer još ne zna kako će sredstva biti raspoređena.

Cilj ovih mjera je, kako je naglasio premijer Andrej Plenković, oporavak svinjogojske proizvodnje i pomoć u održavanju cjelokupne stočarske proizvodnje. Vlada pokušava očuvati prehrambeni lanac na području pogođenom ASK-om.

Vlada je prošli tjedan najavila i dodatna sredstva za otpis zakupnine za državno poljoprivredno zemljište u zonama pogođenim ASK-om, 6,8 milijuna eura. To bi trebalo pomoći poljoprivrednicima da ih rastereti od troškova zakupa, privremenog korištenja i koncesije državnog poljoprivrednog zemljišta.

4 Odgovora

  1. Strasno sto se radi s tim zivotinjama, a da ih nisu ni testirali.. preventivno ubijanje 😔

  2. Pozdravljam i ja odluku Vlade. Pozdravila bi ja i više odluka samo da su malo pametnije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari