Vlada pripremila pomoć za uzgajivače svinja: Ne znamo kako će se dijeliti ta sredstva

Osvaldo Castillo/Pexels
Svinje, ilustracija Foto: Osvaldo Castillo/Pexels

Vlada Hrvatske je na sjednici prošli tjedan donijela novi paket mjera. Jedan dio mjera odnosio se na poljoprivrednike, a trajat će od 1. listopada 2023. do 31. ožujka 2024. godine. Za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge izdvojili su 15 milijuna eura, sedam milijuna eura planiraju isplatiti ove godine, a osam sljedeće.

“Ne znam kako će se točno dijeliti ta sredstva, kako će biti raspoređena. Sutra imamo sastanak i nakon toga ćemo biti više informirani”, rekao nam je Damir Jagić, predsjednik Saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske.

Premijer Andrej Plenković naglasio je da je cilj ovih mjera oporavak svinjogojske proizvodnje i pomoć u održavanju cjelokupne stočarske proizvodnje. Vlada želi pokušati očuvati prehrambeni lanac na području pogođenom afričkom svinjskom kugom.

Na sjednici su najavljena i dodatna sredstva za otpis zakupnine za državno poljoprivredno zemljište u zonama pogođenim afričkom svinjskom kugom, 6,8 milijuna eura. Ova mjera bi trebala pomoći poljoprivrednicima da ih rastereti od troškova zakupa, privremenog korištenja i koncesije državnog poljoprivrednog zemljišta te uključuje i prethodno spomenute ciljeve.

Trenutačno se u Hrvatskoj eutanazira veliki broj svinja koje su oboljele od afričke svinjske kuge, a eutanaziju izvršavaju veterinari ili veterinarski tehničari. To sve utječe na broj svinja i na uzgajivače koji se sve više žale na gubljenje prihoda zbog toga.

Prema podacima Eurostata, Hrvatska je u 2022. godini bila na 19. mjestu od 39 europskih zemalja, koje su uvrštene u istraživanje, po uzgoju svinja. Ispred Hrvatske je Srbija koja je na 10. mjestu, dok su lošiji od Hrvatske Bugarska, Slovenija, Crna Gora te Bosna i Hercegovina. Zbog situacije s afričkom svinjskom kugom podaci za ovu godinu mogli bi biti lošiji.

44 Odgovora

  1. Moj djed na selu ima 7 krmača, kad mu kažem za ovu mjeru vjerujem da će biti presretan. Hvala našoj državi što brine za naše stočare.

  2. I moja baka ima seosko imanje. I to mladih majmuna. Sto mislite kako je njoj sada kad su cijene banana enormne? Nekada ih je uzgajala sama ali sad je prestara. Ima samo kokosi, ali za njih nema mjera. Tko ce se pobrinuti za to?

  3. Bio sam vlasnik vijetnamske (patuljaste) svinje i mogu reći da nikada nisam imao problema, pače – bila je zdrava kao dren. Cijela ova situacija mi je sumnjiva i ne mogu se oteti dojmu da je ovaj virus izašao iz labaratorija (prihvatit ću i tezu da je iz garaže). Ja perzonalno nisam vidio ni jednu mrtvu svinju, a vjerujem samo svojim očima. Summa summarum, ne vjeruj veterinarima ni kada cjepiva nose.

  4. Jesu li onda ugrozene i svinje kucni ljubimci? dajem primjer…susjeda mi drzi malu patuljastu svinju u kuci i nikad nije izlazila. Treba li ju susjeda eutanizirat onda?

  5. Idealno bi bilo da se nesto ucini i za njih nadajmo se da ce se i ostvariti sve sto obecavaju

  6. Uz prirodne katastrofe i nažalost nikakvu pomoć naše države, sve je ovo sa našom poljoprivredom za sjest i plakat.

  7. Nadajmo se da će sredstva za oporavak ipak stići u prave ruke, poljoprivrednicima.

  8. Znate jako dobro kako cete podijeliti.. prvo sebi, pa svojima, a uzgajivacima mrvice da sute

  9. Uzgajivači se ne mogu namiriti sitnicama, napravite korektan posao i spasite naše uzgajivače.

  10. Mislim da je nehumano da ljudi ubijaju svinje kako bi ih jeli, svi bi se trebali prebaciti na piletinu kako bu uscuvali zivotinje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari