Cijene svinjetine bi mogle rasti i do 20 posto?

Foto: Pixabay

Pojava afričke svinjske kuge na istoku Hrvatske, gdje je gotovo 70 posto domaće proizvodnje svinjetine, dodatno je u velike probleme stavila svinjogojce. Proizvodnja svinjetine u Hrvatskoj već godinama pada, danas uvozimo već 50 posto potrebnih količina.

Istodobno, cijene svinjetine nikada nisu bile više, a počele su rasti još i prije pojave ove bolesti.

Damir Jagić, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske, za hrt.hr, rekao je da je prošle godine bila enormno visoka cijena žitarica, a enormno niska cijena svinjskog mesa.

Uslijed tih poremećaja došlo je do velikog uništavanja stočnog fonda, posebice krmača, i sada imamo takav rezultat kakav imamo. Hrvatska se bazirala na veliki uvoz odojaka za tov, Europa se isto bori s manjkom svinjetine jer su uništili svoj stočni fond, negdje oko milijun krmača. Hrvatska sudjeluje s manje od 1% u europskoj proizvodnji i na cijenu ne može utjecati.

Velikim dijelom utjecat će uvozna svinjetina, a nažalost cijena ide gore. Jagić je istaknuo da bi se cijene mogle povećati za 20-tak posto te da državne institucije rade veoma dobar posao, kad je u pitanju djelovanje oko afričke svinjske kuge. Objasnio je i da su se zemlje u okruženju s afričkom svinjskom kugom susrele mnogo prije pa u državi sve normalno funkcionira i dodaje da će i Hrvatska to morati prihvatiti.

Domaća proizvodnja svinjetine u Hrvatskoj u stalnom je padu. Jagić objašnjava da se to dogodilo jer se Hrvatska bazirala na kupnju viška europske svinjetine.

“Naša zdrava proizvodnja cjenovno to nije mogla pratiti i mi smo iz dana u dan propadali da bi došli na brojku ispod 50 posto samodostatnosti. Govorili smo uvijek da je hrana strateška, nismo si to smjeli dozvoliti, ali jesmo. Možda je krajnje vrijeme da se otrijeznimo i da probamo dići tu proizvodnju na samodostatnost pa da svjetski i tržišni poremećaji, ratovi ne utječu na građane Hrvatske”, rekao je Jagić.

Onaj tko ima veću kupovnu moć, kaže, ne mora se bojati nestašice svinjetine, koja je glavni prehrambeni proizvod od mesa u Europi pa tako i u Hrvatskoj, gdje statistike pokazuji da prosječan Hrvat pojede 32 kilograma svinjetine.

Hrvatska je ranije proizvodila 3 milijuna svinja taj broj danas je daleko manji. Na tržištu nema dovoljno carskog mesa, vratine i mesa bez kostiju. Nema ni dovoljno prasadi, a zbog afričke svinjske kuge su postavljena i nova stroga ograničenja.

3 Odgovora

  1. Naravno, treba skroz uništiti seljaka i našu Slavoniju.. a sve zbog toga kako bi uvozili strano i nekvalitetno..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari