Hrvatski turizam nastavlja sa sjajnim rezultatima, nadmašena i pretpandemijska 2019. godina

Foto: Pexels

U Hrvatskoj je u prvih šest mjeseci ove godine 6,7 milijuna turista ostvarilo 27,3 milijuna noćenja, što je 16, odnosno 10 posto više nego u istom lanjskom razdoblju i četiri posto više noćenja nego u prvom polugodištu 2019., dok je u lipnju noćenja bilo jedan posto više nego lani i jednako kao u lipnju 2019., podaci su HTZ-a koje je objavila Hina.

Prema podacima iz sustava eVisitor i eCrew (nautika) o kojima su u ponedjeljak izvijestili iz HTZ-a, samo u lipnju u Hrvatskoj je bilo 2,9 milijuna turista ili dva posto više nego u lanjskom lipnju, dok je porast od jedan posto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine ostvaren s 15 milijuna noćenja.

“Izvrsne rezultate turističkog prometa koji je iznad razine istog razdoblja 2019. prate i rekordni financijski pokazatelji. Prema podacima HNB-a, prihodi od stranih turista za prvo tromjesečje iznosili su 672 milijuna eura što u odnosu na do sada referentna prva tri mjeseca 2022. predstavlja povećanje od 38 posto, odnosno prihode veće za 186 milijuna eura. Svi ti podaci ukazuju da smo na dobrom putu, da je iza nas jedna od najboljih predsezona hrvatskog turizma te da je unatoč izazovnom razdoblju turistički sektor, zahvaljujući između ostalog i izdašnim mjerama Vlade, ostao stabilan”, izjavila je ministrica turizma Nikolina Brnjac.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić naglasio je da je turizam u prvih šest mjeseci ostvario pozitivan i vrlo dobar rezultat, kako u odnosu na lani, tako i u odnosu na šest mjeseci rekordne 2019. godine.

“Uz odličan svibanj s rastom od 30 posto u odnosu na lani te lipanj u kojem smo uspješno izjednačili lanjski rezultat, sada se nalazimo na početku srpnja i špice sezone tijekom koje će dnevne brojke turista kontinuirano rasti”, ocijenio je.

Po županijama, Istarska je u šest mjeseci imala najviše noćenja, 8,5 milijuna ili sedam posto više nego lani, a druga je Splitsko-dalmatinska 4,7 milijuna noćenja ili 11 posto više.

Na Kvarneru je bilo 4,5 milijuna noćenja ili šest posto više nego u prvih šest mjeseci 2022., u Zadarskoj županiji tri milijuna ili osam posto više, u Dubrovačko-neretvanskoj 2,5 milijuna ili 20 posto više, a u Šibensko-kninskoj 1,3 milijuna noćenja ili 1,5 posto više nego lani.

Slijedi Zagreb sa 1,1 milijun noćenja ili 20 posto više nego lani, dok je isti porast ostvaren i na ostatku kontinenta s ukupnih više od milijun noćenja.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari