Broj turističkih noćenja u prvih šest mjeseci nadmašio i rekordnu 2019. godinu

Nikolina Brnjac; foto HINA/Tomislav PAVLEK/tp

Od početka godine pa do danas imamo 6,4 milijuna turističkih dolazaka i više od 25 milijuna noćenja, što je četiri posto više noćenja nego 2019. godine, izjavila je u srijedu ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Brnjac je izvijestila i kako je jučer održano Turističko vijeće s najvažnijim dionicima turističkog sektora, a hotelijeri od Istre do Dubrovnika su zadovoljni, pogotovo popunjenošću soba hotela sa četiri i pet zvijezdica. Ponovila je kako je strateški cilj vlade razvijanje cjelogodišnjeg turizma.

“Zato kada pogledamo od početka godine do danas, ovi rezultati nam to i pokazuju, imamo četiri posto više noćenja, pogotovo na kontinentu”, rekla je Brnjac, izdvajajući podatak da sve kontinentalne županije do sada bilježe otprilike sedam posto veći turistički promet nego rekordne 2019. godine.

U odnosu na prošlu godinu bilježi se 15 posto više dolazaka i 10 posto više noćenja.

“Upravo je predsezona bila jako dobra, vidimo prema pokazatelju e-Visitor i prema onome što su rekli dionici na samom Turističkom vijeću, a to je da su izuzetno zadovoljni i s nastavkom. Upravo zato kreće i reforma putem zakona o turizmu, koji je vrlo nužno donijeti”, rekla je.

Istaknula je kako će se kroz taj novi zakon definirati planovi upravljanja, a temeljem pravih i egzaktnih pokazatelja.

Objasnila je da će svaka turistička zajednica morati smisliti plan koji se zasniva na resursima, točnije na svim elementima i element održivosti bit će točno definiran izračunima.

Dotaknula se i problema s iznajmljivanjem na crno rekavši da je inspektorat krenuo u provjeru iznajmljivača.

Istaknula je i kako će se kroz same platforme, koje se povezuju s iznajmljivačima i s poreznim upravama, definirati svi oni koji će iznajmljivati, a oni koji će iznajmljivati putem platformi morat će imati jedan identifikacijski broj.

“To se upravo razgovara na cijeloj razini Europske komisije – postojat će identifikacijski broj putem kojega će dobiti odluka o samoj kategorizaciji i samim time vi ćete ući u sustav i u porezni sustav”, najavila je.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari