Uredba o sporazumu Hrvatske i BiH za bolju turističku suradnju

Foto: Pixabay

Vlada je u četvrtak donijela uredbu o objavi sporazuma između Vlade Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) o suradnji u području turizma zbog prepoznavanja obostranog interesa u tom sektoru i važnosti njegova razvoja za gospodarski, kulturni i društveni život u obje države.

Sporazum se sklapa na razdoblje od pet godina, nakon čega se automatski produljuje za daljnjih pet, osim ako ga bilo koja od ugovornih stranaka ne otkaže pisanom obaviješću diplomatskim putem, i to najkasnije šest mjeseci prije isteka tekućeg petogodišnjeg razdoblja, navodi se u dokumentu s vlade, prenosi Hina.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac podsjetila je da je taj sporazum prethodno sklopljen u Sarajevu 7. srpnja 2017, na hrvatskom i službenim jezicima BiH, a njime se predviđa da će obje strane skrbiti za razvitak i jačanje međusobnih veza u području turizma, s ciljem boljeg uzajamnog upoznavanja povijesti i kulture njihovih naroda.

“Posebnu pažnju posvetit ćemo poticanju kontakata između nadležnih institucija, razmjeni znanja i praktičnih iskustava o različitim oblicima turizma i marketingu, kao i informacija i podataka o obrazovnim programima/institucijama, investicijama u turizmu, zakonskim okvirima, obrazovanju za turističko-ugostiteljska zanimanje i usavršavanju zaposlenih”, naglasila je ministrica.

Cilj suradnje je i povećanje turističke razmjene, bolja suradnja privatnog turističkog sektora, strukovnih udruga i drugih organizacija i subjekata relevantnih za turističku djelatnost, kao i razmjena podataka, strategija i drugog.

Ministrica je dodala i da će tu suradnju pratiti Mješoviti odbor za turizam kojeg će osnovati obje strane i koji će se sastati jednom svake dvije godine ili kada to ocijeni potrebnim, naizmjenično u RH i BiH.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari