Do sada eutanazirano 17.000 svinja, mora se spriječiti prodor bolesti u Osječko-baranjsku županiju

pixabay.com
Svinjska farma, ilustracija Foto: Pixabay.com

S koordinacije gradonačelnika i načelnika općina Osječko-baranjske županije (OBŽ) u srijedu je predloženo ubrzanje prekategorizacije objekata za uzgoj svinja te uvođenje policijskih kontrola prijevoza svinja na ulazima i izlazima iz OBŽ-a, radi sprečavanja prodora afričke svinjske kuge (ASK) u OBŽ.

Iako OBŽ pokriva 35 posto proizvodnje svinjskog mesa u Hrvatskoj, na njenom području do sada nije zabilježen ni jedan slučaj ASK-a, ali zbog toga što je raširen u susjednim županija OBŽ je područje visokog rizika, prenosi Hina.

Stoga je na sastanku koordinacije gradonačelnika i načelnika općina održanom na inicijativu župana Ivana Anušića, zatraženo sufinanciranje dezinfekcijskih barijera, zaštitne opreme i punktova za dezinfekciju za vlasnike gospodarstava.

Očekuje se i kontinuirano izvještavanje stručnih službi Ministarstva poljoprivrede i koordiniranje aktivnosti lokalnih jedinica putem civilne zaštite te omogućavanje prometa testiranih zdravih svinja na gospodarstvima na kojima nema pojave bolesti, a nalaze se u blizini gospodarstava sa zaraženim svinjama.

U slučaju prodora bolesti, a s ciljem sprječavanja širenja, preporučuje se i eutanazija svinja tek kad dođe vozilo za njihov odvoz, uz obvezno prisustvo predstavnika civilne zaštite.

Zatražena je i brža isplata sredstava i osiguravanje rasplodnog materijala za sve one koji se žele nastaviti baviti svinjogojstvom, a dok traje zabrana uzgoja svinja osiguravanje svinjogojcima primjerenih primanja za život njihovih obitelji kao i dopuna propisa vezanih uz kvalitetu mesa, posebno svinjetine iz uvoza.

pixabay.com
Svinjogojstvo, Foto: Pixabay.com

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić istaknuo je da puno ljudi živi od uzgoja svinja i proizvodnje mesa te da se o tome mora voditi briga.

“Predložili smo mjere za sprječavanje proboja ASK-a koje su svi prisutni gradonačelnici i načelnici jednoglasno usvojili i uputit ćemo ih svim nadležnim službama”, kazao je.

Ministrica Vučković o Afričkoj svinjskoj kugi

Do danas je eutanazirano više od 17.000 svinja zbog afričke svinjske kuge (ASK) na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u zoni ograničenja, rekla je jučer nakon koalicijskog sastanka ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ponovila je da je riječ o vrlo opasnoj i ekonomski možda najozbiljnijoj bolesti stočarstva o kojoj se puno toga ne zna, te je potrebno slušati savjete veterinara i što prije izići iz faze epidemije. Na, kako je rekla, “vrlo velike socioekonomske posljedice”, Vlada će reagirati i već reagira raznim mjerama.

Tako su u tijeku isplate potpora za sve posjednike kojima su eutanazirane životinje bez obzira na kategoriju objekata u kojima su držane, a u tijeku su i isplate šteta po zakonu o zdravlju životinja za sve one koji su držali životinje u objektima viših biosigurnosnih kategorija.

Realizira se i posebni zaključak vlade kojim je Ministarstvu poljoprivrede naložena provedba dodatnim mjera koje će ublažiti socioekonomske posljedice, a izrađuje se i program koji se odnosi na nadoknadu dijela izgubljene dobiti i prihoda u razdoblju u kojemu uzgajivači neće moći raditi, kao i nadoknadu prihoda prerađivačima u malom i srednjem sektoru koji su u poteškoćama u pronalasku sirovine.

Provodi se, rekla je ministrica, i odluka kojom se svima koji koriste državno zemljište otpisuje zakupnina za drugu polovicu 2023. te cijelu 2024. godinu, a imajući u vidu da je tu riječ većom dijelom o prihodima jedinica lokalne samouprave i županije, tako izgubljeni prihod će im se nadoknaditi iz državnog proračuna.

Na pitanje zašto je otkazan sastanak sa svinjogojcima, odgovorila je da nije otkazan nego odgođen te da se sa svinjogojcima sastaje vrlo često. Tvrdnju dijela svinjogojaca da se struka i ministarstvo ne nose dobro s ASK-om, komentirala je rekavši da takav zaključak treba i argumentirati.

Što se tiče zabrane uzgoja svinja 12 mjeseci nakon eutanazije, odgovorila je da je u drugim zemljama taj rok 24, 36, a najčešće više od 12 mjeseci te da će se vlada nastojati držati sadašnjeg roka.

Danas je, kako je rekla, Ministarstvo poljoprivrede objavilo da su u više kategorije biosigurnosti od potvrde bolesti prebačena 7.124 objekta u kojima se drže svinje, a da je 15. rujna broj svinja u Hrvatskoj prelazio 931 tisuću dok je u siječnju bio nešto veći od 790 tisuća.

Ministrica Vučković ne slaže se da je na terenu premalo veterinara te kaže da je civilna zaštita angažirana od početka, a što se tiče angažmana vojske drži da on trenutačno nije potreban.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari