Vučković: Isplata pomoći svinjogojcima počinje idući tjedan

Foto Hina/ Tomislav Prusina
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, Foto Hina/ Tomislav Prusina

Isplata pomoći proizvođačima kojima su eutanazirane svinje trebala bi krenuti idućega tjedna, najavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Vinkovcima, navodeći kako je do sada zbog afričke svinjske kuge eutanizirano gotovo 4000 svinja s oko 340 OPG-ova.

Program pomoći, navodi Hina, u ponedjeljak je usvojen na sjednici Vlade i mislim da ćemo s isplatama krenuti u drugoj polovici idućega tjedna, izjavila je Vučković nakon sastanka na kojem se razgovaralo o stanju u svinjogojstvu uslijed pojave afričke svinjske kuge.

Sudjelovali su predstavnici državnog inspektorata, civilne zaštite, jedinica lokalne i regionalne samouprave, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatskog veterinarskog instituta, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te stočarskih udruženja.

“Činimo sve da suzbijemo bolest. Veterinari i nacionalni veterinarski sustav rade najbolje što mogu i po pravilima struke”, rekla je Vučković.

Žarište bolesti prema njezinim riječima i dalje je na jugu Vukovarsko-srijemske županije dok je na području Brodsko-posavske županije ona prisutna u Sikirevcima i Gundincima.

Glavno načelo kojeg se treba pridržavati kako se bolest ne bi dalje širila je pridržavanje visokog stupnja biosigurnosnih mjera, rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić i naglasio kako je bitno da nema širenja bolesti sa zaraženih područja.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, pak, najavio je kako će se i za prerađivače tražiti sredstva kako bi proizvodnja opstala.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari