Širenje afričke svinjske kuge – ljudska pogreška?

Osvaldo Castillo/Pexels
Svinje, ilustracija Foto: Osvaldo Castillo/Pexels

Epidemiološko istraživanje pokazalo je da se širenje svinjske afričke kuge (ASK) pripisuje ljudskoj pogrešci, odnosno da bolest nisu unijele divlje svinje, kazala je za ministrica poljoprivrede Marija Vučković, objavio je hrt.hr. Istaknula je da je Vlada RH osigurala 7,5 milijuna eura pomoći proizvođačima zbog eutanazija svinja.

Svinjska afrička kuga u Hrvatskoj je potvrđena na 112 gospodarstava. Ministarstvo poljoprivrede priopćilo ranije je da je zbog širenja ASK stupilo na snagu novo Rješenje o određivanju zona ograničenja i zaraženog područja zbog izbijanja te bolesti, a jučer je objavilo Naredbu o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge.

Nove mjere odnose se na zaštitu, kontrolne preglede, eutanaziju i zbrinjavanje životinja na gospodarstvima, kao i mjere sigurnosti koje se moraju primjenjivati u lovištima.

Vlada je osigurala 7,5 milijuna eura pomoći proizvođačima zbog eutanazija svinja te posebne naknade lovoovlaštenicima koji će sudjelovati u provedbi programa suzbijanja ASK kod divljih svinja, navodi ministarstvo poljoprivrede.

Ministrica Vučković istaknula je da je ASK vrlo ozbiljna bolest te da je riječ o gospodarskoj opasnosti bez presedana kada se govori o sektoru svinjogojstva i stočarstva. Poduzimaju se, kaže, brojne mjere kako bi se suzbilo širenje te bolesti. Ministrica je istaknula da je bolest potvrđena na 112 gospodarstava.

“Na području Drenovaca je bolest u 81 gospodarstvu, a još 10 na području Gunje. To je to prvo žarište, prvi slučaj. Više od 80% je riječ o istom žarištu”, dodala je.

Govoreći o potezima ministarstva kazala je da je objavljena i nova naredba koja podrazumijeva da se u zoni ograničenja svinje mogu držati samo na gospodarstvima koje imaju kategoriju tri i četiri, odnosno one kategorije koje poštuju sve biosigurnosne zahtjeve.

“Biosigurnosni zahtjevi su postavljeni još 2009. godine. U mandatu ove Vlade RH plaćali smo i kategorizacije, financirali dvostruke ograde, činili sve što možemo da povećamo, poboljšamo biosigurnosne uvjete. Tu imamo pomak, pa je 25% gospodarstva prešlo u višu kategoriju”, kazala je Vučković.

Svježe podatke o tome koliko je do sada svinja eutanizirano trenutačno nema, ali je jučerašnji podatak – 2281 svinja. Svjesna je da su eutanazije životinja vrlo stresne za posjednike životinja.

“Prvo što želim reći je da smo mi već pripremili zaključke o mjerama pomoći koje će biti na Vladi ovaj tjedan. Pomoći ćemo financiranjem naknade. Razgovaramo o naknadi za eutanizirane životinje. Isto tako ćemo vidjeti kako će se stvari odvijati u budućnosti, koliko dugo se na zaraženom području, odnosno u zoni ograničenja, neće moći na određenim dijelovima držati svinje, te ćemo voditi računa i o tome”, dodaje ministrica Vučković.

Ponovila je da se radi o bolesti koja se jako brzo širi i može završiti sa 100% smrtnošću svinja.
“Nije opasna za čovjeka i druge životinje, širi se kontaktom između domaćih životinja, kontaktom s divljim svinjama, no mogu je širiti i drugi uzročnici. To je ta njena opasnost. Gospodarski efekti mogu biti ogromni, a mi činimo sve da bolest suzbijemo, a da je u dugom roku naravno i iskorijenimo”, istaknula je ministrica poljoprivrede.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari