Ministarstvo gospodarstva demantira da je Filipović bio upozoren na viškove plina

pixabay.com
Plin, ilustracija Foto: Pixabay.com

Nakon objave da je ministar gospodarstva Davor Filipović više puta bio upozoren na prijetnju pojave viška plina i njegovog prodavanja ispod tržišne cijene, reagirali su iz Ministarstva gospodarstva. Tvrde da se radi o nastavku orkestriranih napada na Vladu RH i ministra, prenosi HRT.

U priopćenju Ministarstva gospodarstva se navodi:

Na sjednici Kriznog tima održanoj 29. ožujka 2023. godine Petar Sprčić, član Uprave HEP-a zadužen za plin, nije upozorio ministra Davora Filipovića kao ni druge prisutne da će se plin koji je HEP kupovao od INA-e nakon zapunjenja podzemnog skladišta plina Okoli odlagati u plinovodni sustav i prodavati po netržišnim cijenama. Dana 5. travnja 2023. Uprava HEP-a uputila je dopis ministru Filipoviću u kojem navodi kako će „po zapunjenju skladišnih kapaciteta, HEP d. d. viškove plina nastale provedbom Uredbe NN 31/2023. koristiti za vlastitu potrošnju te će provoditi njihovu prodaju na domaćem i/ili inozemnom tržištu, ukoliko se ne naloži drugačije postupanje u svrhu zbrinjavanja viškova plina“. Drugačije postupanje nije bilo naloženo od strane ministra Filipovića, a nikakvih dopisa niti usmenih obavijesti od strane HEP-a prema ministru Filipoviću o postupanju s plinom nije bilo nakon 5. travnja 2023. godine, poručuju iz Ministarstva.

Dodaju kako niti ravnateljica Uprave za energetiku, gđa Kristina Čelić niti posebni savjetnik g. Jurica Lovrinčević nisu bili upozoreni od g. Sprčića da će se plin koji je HEP kupovao od INA-e nakon zapunjenja podzemnog skladišta plina Okoli odlagati u plinovodni sustav i prodavati po netržišnim cijenama. Nadalje, gđa Kristina Čelić nije niti sudjelovala na sastanku koji je održan u travnju.

Na Glavnoj skupštini HEP-a, održanoj 9. lipnja 2023., g. Petar Sprčić nije upozorio ministra Filipovića da se viškovi plina koji je HEP kupovao od INA-e odlažu u plinovodni sustav i prodaju po netržišnim cijenama. Nadalje, stoji u priopćenju – g. Lovrinčević nije bio prisutan na Glavnoj skupštini HEP-a.

Kao što je ministar Filipović istaknuo na sjednici Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora održanoj prošli tjedan, prva informacija o tome da se plin koji je HEP kupovao od INA-e prodaje po netržišnim cijenama dostavljena je 29. lipnja 2023. u dopisu od strane HROTE-a. Nakon toga, 30. lipnja 2023. ministar Filipović je o tome informirao potpredsjednika Vlade RH g. Butkovića i premijera Plenkovića. Na sjednici Vlade RH 6. srpnja 2023. izmijenjena je Uredba o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije i HEP je prestao kupovati plin od INA-e, objavio je HRT.

Naime, prema pisanju Nacionala, član uprave HEP-a Petar Sprčić je 29. ožujka na sjednici Kriznog tima prvi put upozorio ministra Davora Filipovića da hrvatskom tržištu prijeti pojava viškova plina. Da će se plin prodavati ispod tržišne cijene ministar je između travnja i lipnja navodno bio upozoren još tri puta. Uskok sada traži od Sprčića da dopuni izjavu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari