Vlada RH donijela program potpore svinjogojcima od 7,5 milijuna eura

pixabay.com
Svinjska farma, ilustracija Foto: Pixabay.com

Vlada RH donijela je, na telefonskoj sjednici, donijela Program potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge, vrijedan 7,5 milijuna eura. Provedbom programa izravno će se sanirati gubici nastali uslijed uginuća, usmrćivanja i uklanjanja svinja s objekata na kojima su provedene mjere kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge.

Sredstva će se dodjeljivati proizvođačima na čijim objektima je provedeno usmrćivanje i uklanjanje svinja i zabranjeno držanje svinja u razdoblju od najmanje 12 mjeseci. Program se odnosi na grla usmrćena i uklonjena od dana potvrde pojave afričke svinjske kuge u Hrvatskoj. Iznos potpore utvrđuje se sukladno broju, kategoriji i težini uklonjenih svinja.

U Vladi RH ocjenjuju da će to biti značajna pomoć uzgajivačima svinja, uvažavajući i činjenicu da su pogođeni i snažnim nevremenom u kojemu su uz stambene objekte stradali i proizvodni objekti za uzgoj svinja, držanje stočne hrane te poljoprivredni usjevi namijenjeni između ostalog organizaciji hranidbe uzgajanih svinja.

Financijska sredstva, za provedbu programa, osigurana su u državnom proračunu za 2023. godinu i projekcijama za 2024. i 2025. godinu, unutar financijskog plana Ministarstva poljoprivrede. Osigurat će se iz ostalih prihoda za posebne namjene, prenosi Hina, odnosno iz prihoda od naknade za općekorisne funkcije šuma.

Naime, sukladno Zakonu o šumama, sredstva naknade za općekorisne funkcije šuma mogu se koristiti za otklanjanje ili ublažavanje posljedica nastalih uslijed posebnih okolnosti odnosno događaja ili određenog stanja koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje ugrožava život i zdravlje građana, imovinu veće vrijednosti, znatno narušava okoliš, narušava gospodarsku aktivnost ili uzrokuje znatnu gospodarsku štetu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari