Cijene svinjskog mesa i proizvoda u Hrvatskoj određuje – uvoz

pixabay.com
Svinjogojstvo, Foto: Pixabay.com

Cijene svinjskog mesa u Hrvatskoj su u porastu a vidljiva je i povremena nestašica određenih kategorija ovog mesa.

Afrička svinjska kuga (ASK), koja je prisutna i u gazdinstvima u Hrvatskoj, nije determinirajuća za formiranje cijena, kažu za financije.hr iz Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja (SUS) Hrvatske.

“Afrička svinjska kuga već duže vrijeme postoji u svijetu, važno je reći da ona apsolutno nije opasna za ljude niti za druge životnjske vrste. Mjere se provode, institucije, zajedno sa nama, zaista rade dobar posao. Ipak, ni to nam ne olakšava prodaju i formiranje cijena, ali svakako postoje drugi razlozi za visoke cijene”, kaže predsjednik ove Udruge za naš portal, Damir Jagić.

Jagić ističe da na cijenu domaći proizvođači ne mogu utjecati, jer smo tek 50 posto samodostatni odnosno 50 posto svinjetine u Hrvatsku se – uvozi.

“Da smo samodostatni 100 posto, tada bi možda mogli, zajedno sa državom, naći neki kompromis, ali ovako, kad ste ovisni o uvozu, cijena kakva je vani, takva je i tu. Cijena vani trenutno ide gore, što znači da ide i kod nas”, kaže Jagić.

Do jeseni i kolinja nije nemoguće očekivati i dalji rast cijena, iako je, kako kaže, sve teže predvidjeti kretanja na tržištu u posljednjih nekoliko godina.

“Cjenovni šokovi nam se događaju u posljednjih nekoliko godina, na primjer, cijena žitarica je trenutno u padu, ali je i dalje teško prognozirati bilo kakva kretanja na jesen”, kaže Jagić dodajući da je domaći svinjogojski fond u Hrvatskoj urušen.

“Zbog slobodne trgovine, bazirali smo se na uvozu odnosno zbrinjavanju viškova svinjetine iz uvoza. Ona je tada bila jeftinija od domaće, što je rezultiralo zanemarivanjem naše domaće proizvodnje. Uvijek smo upozoravali da je hrana strateško pitanje svake države. Ovo nas mora otrijezniti da se okrenemo domaćem, ako nije prekasno”, kaže predsjednik SUS-a, Damir Jagić.

U Hrvatskoj potvrđeno 29 slučajeva afričke svinjske kuge na gospodarstvima

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske izvijestilo je da je afrička ASK dosad potvrđen na ukupno 29 gospodarstava u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Pristupilo se i dodatnim mjerama sprječavanja ilegalnog prometa živih svinja i svinjskog mesa u cilju zaustavljanja daljnjeg širenja zaraze te su postavljeni punktovi s policijskim nadzorom na osam točki na kojima je povećan rizik za pojavu potencijalnog ilegalnog prometa na području općina koje se nalaze u zoni zaštite.

Iz Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske najavili su da očekuju sastanak sa resornim ministarstvom, oko daljih mjera, i pohvalili rad institucija i svinjogojaca oko problema ASK.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari