Ministrica Vučković: Dosadašnja pomoć zbog svinjske kuge je dostatna

Foto: Hina/Zvonimir Kuhtić
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, Foto: Hina/Zvonimir Kuhtić

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je u ponedjeljak da su dosad osigurana sredstva za proizvođače, kojima su svinje eutanazirane zbog afričke svinjske kuge, dostatna, a da će se u slučaju potrebe pronaći način da se ona povećaju.

Podsjetila je, piše Hina, da je dosad usvojen jedan program potpore proizvođačima, vrijedan 7,5 milijuna eura, a prema tržišnim cijenama, on je za sada dovoljan.

No, Vučković je poručila da ako će za tu namjenu, to jest za obeštećenje proizvođača kojima su po naredbi životinje eutanazirane, biti potrebno još sredstava, ona će biti osigurana.

“Nadamo se da će za ove namjene trebati što manje sredstava”, dodala je Vučković u izjavi novinarima nakon što je u Ministarstvu uručila korisnicima 1,85 milijuna eura vrijedne ugovore u okviru Programa dodjele potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva.

Tu je i drugi je program poslan na odobrenje Europskoj komisiji, vrijedan pet milijuna eura, koji bi trebao služiti kao podrška “prometu i klanju za zdrave životinje u zonama ograničenja”.

Upitana o informaciji da je zbog cijele situacije više od 400 OPG-ova pred bankrotom te što im može poručiti, Vučković je ponovila da ako sredstva ne budu dovoljna da će se pronaći način kako da se ona povećaju.

Istaknula je da je primarna zadaća suzbiti bolest, no kako se paralelno vodi i briga o proizvođačima. Tako su prvi na redu bili oni kojima su životinje eutanazirane, a slijede oni kojima su životinje zdrave, ali im treba olakšati prometovanje u ograničenim zonama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari