ERS: Zemlje EU-a kasne u prijelazu na kružno gospodarstvo

Pixabay.com
Carine na ugljik, ilustracija Foto: Pixabay.com

Kretanje Europske unije prema održivijem i ekološki prihvatljivijem gospodarstvu ozbiljno posustaje i zasad nema puno naznaka da EU ostvaruje prijelaz na kružno gospodarstvo, upozorio je u kritičkom izvješću glavni proračunski revizor Unije, prenosi Hina.

“Kružna tranzicija je, nažalost, gotovo u zastoju u europskim zemljama”, rekla je glavna revizorica Europskoga revizorskog suda (ERS) Annemie Turtelboom.

Sud je objavio da će udvostručenje udjela recikliranih materijala u Europskoj Uniji u ovome desetljeću biti “vrlo izazovno” unatoč dvama akcijskim planovima i činjenici da su na raspolaganju sredstva vrijedna 10 milijardi eura.

Sedam zemalja EU-a – Poljska, Finska, Luksemburg, Danska, Rumunjska, Švedska i Litva, čak je nazadovalo u svojoj tranziciji prema kružnome gospodarstvu u posljednjih nekoliko godina.

EU je stavio na raspolaganje znatan iznos financijskih sredstava, pri čemu je za razdoblje 2016-2020. iznos veći od 10 milijarda eura namijenio ulaganjima u zelene inovacije i za potporu poduzećima kako bi bili korak ispred drugih u prijelazu na kružno gospodarstvo.

Revizori su kritizirali države članice EU-a jer su sredstva upotrijebile za gospodarenje otpadom umjesto da ih iskoriste za smanjenje količine otpada tako da poboljšaju trajnost proizvoda i da povećaju mogućnost njihova recikliranja.

Akcijski planovi EU-a imali su “u najboljem slučaju skroman učinak” kada je posrijedi pomoć tvrtkama u nastojanju da proizvode svoje proizvode na održiviji način.

Europski revizorski sud je Europskoj komisiji preporučio da pomnije prati zemlje članice EU-a u njihovoj tranziciji te da potakne pristup zemalja EU-a financiranju prilagodbe što većeg broja proizvoda za kružno gospodarstvo. Prema ERS-u, cilj kružnog gospodarstva je smanjiti otpad tako što će se očuvati “vrijednosti proizvoda, materijala i resursa što je dulje moguće”.

Oštra procjena ERS-e uslijedila je nakon što je Europska komisija u lipnju upozorila da je većina zemalja EU-a riskira propustiti ciljeve za 2025. koji se odnose na recikliranje, kao i klimatske ciljeve za 2030.

U kružnom gospodarstvu vrijednost proizvoda, materijala i resursa čuva se što dulje da bi se u najvećoj mogućoj mjeri smanjio nastanak otpada.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari