Hrvatska obrtnička komora uputila 31 prigovor na prijedloge izmjena ključnih poreznih zakona

Foto: Pexels

Hrvatska obrtnička komora (HOK) priopćila je u četvrtak da je uputila 31 komentar na izmjene pet ključnih poreznih zakona (o porezu na dohodak, o fiskalizaciji u prometu gotovinom, o porezu na dobit, o doprinosima, o porezu na dodanu vrijednost), predlažući uz ostalo modifikaciju osnovnog osobnog odbitka i njegovo vezivanje uz iznos minimalne plaće, a ponavlja i prijedlog da se prag za ulazak u sustav PDV-a poveća na 50.000 eura, piše agencija Hina.

Vlada je sa sjednice u srijedu u Sabor uputila paket izmjena i dopuna devet poreznih izmjena koje bi na snagu trebale stupiti početkom 2024. godine.

Na predložene izmjene Zakona o porezu na dohodak imaju 11 primjedbi u kojima pozdravljaju povećanje osnovnog osobnog odbitka, no ističu kako zbog trenutnog iznosa minimalne plaće, kao i zbog mogućih povećanja iste, u budućnosti nemaju svi građani isti neto koji proizlazi iz minimalne plaće (radi različitih stopa poreza na dohodak).

HOK je stoga predložio modifikaciju osnovnog osobnog odbitka koji bi bio u visini “80 posto iznosa minimalne plaće“.

“Time bi osobni odbitak bio promjenjiv, ali bi se osigurao iznos iste neto plaće za sve osobe koje primaju minimalnu plaću”, objašnjavaju iz obrtničke komore.

Prijedlogom izmjena Zakona o porezu na dohodak koje je Vlada uputila u Sabor, iznos osnovnog osobnog odbitka povećao bi se s 530,90 eura na 560 eura, a povećao bi se i iznos osnovnog osobnog odbitka za uzdržavane članove.

Predloženim bi se izmjenama ukinuo i prirez porezu na dohodak, a lokalnim bi se jedinicama omogućilo da svojim odlukama propišu visinu stope poreza na dohodak.

“Ipak, s obzirom na pravo jedinica lokalne samouprave da same definiraju stopu poreza na dohodak, predloženo je da Vlada dodatno ograniči gornju granicu nižih i viših stopa za sva predstavnička tijela jedinica lokalnih samouprava kako bi se u cijelosti mogla ostvariti planirana porezna reforma”, smatraju u HOK-u.

Njihova se primjedba odnosi i na pitanje poticaja mladim obrtnicima, s obzirom da su temeljem Zakona o porezu na dohodak mladi do 25 godina oslobođeni 100 posto plaćanja godišnjeg poreza na dohodak, a za mlade do 30 godina oslobođenje je 50 posto, ali samo ako su zaposleni kao radnici temeljem ugovora o radu. To isključuje mlade osobe koje se samozapošljavaju u obrtu te kao poduzetnici time stvaraju priliku za zapošljavanje drugih, zamjećuju iz HOK-a, napominjući i kako Zakonom o doprinosima nije propisan ni izuzetak od plaćanja obveznog zdravstvenog osiguranja za obrtnike mlađe od 30 godina, već se mjera također odnosi samo na radnike.

Uputili su i osam primjedbi na predložene izmjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, a u priopćenju izdvajaju da su predviđene novčane kazne previsoke te predlažu “smanjenja gornjih i donjih pragova za barem 50 posto”.

HOK je također predložio da se propiše primjena snižene stope PDV-a od pet posto kod tradicijskih i umjetničkih obrta, kao obrta za koje je potrebno poznavanje zanatskih vještina i umijeća te koji se obavljaju pretežnim udjelom ručnog rada, ali i da se primjeni najniža stopa (sukladno sugestiji EU direktive) za djelatnost frizera i kozmetičara.

Jedan odgovor

  1. Osobno sam porezne struke i stvarno su dosadni sa konstatnim mjenjanjem zakona svaku godinu oni mjenjaju i uskladuju zakone. Pozdravljam mjere za mlade obrtnike-treba im se dat pomoc prilikom otvaranja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari