Kraj perioda sniženog PDV-a na energente u Sloveniji?

Foto: Pexels.com

Krajem svibnja u Sloveniji istječe privremeno razdoblje smanjenja poreza na dodanu vrijednost (PDV) na opskrbu električnom energijom, prirodnim plinom, ogrjevnim drvima i grijanjem za sve korisnike s 22 posto na 9,5 posto. Riječ je o jednoj od antidevalvacijskih mjera, a za sada nema informacija o njenom mogućem produženju.

Primjena snižene porezne stope na navedene energente donijela je izmjena Zakona o PDV-u u kolovozu prošle godine – zbog visoke inflacije u području energenata, a prije zime. Niže oporezivanje primjenjivalo se od 1. rujna prošle do 31. svibnja ove godine.

Eventualno produženje sniženog PDV-a, recimo do kraja ove godine, zahtijeva novu izmjenu zakona. Nacrt takvog zakonskog prijedloga za sada se ne može pronaći u Vladinim materijalima, javlja Seebiz.

Čak i da se Vlada Slovenije odluči za novi zakonski prijedlog, zakon bi u najboljem slučaju bio odobren u Saboru tijekom lipnja i morao bi imati retroaktivan učinak za neprekidno razdoblje smanjenog PDV-a. To nije uobičajena praksa u poreznim problemima, zbog izazova koje nosi u području računovodstva, ali ovakvo rješenje ne bi bilo sporno zbog povoljnijeg tretmana poreznih obveznika.

No, ako se Vlada ne odluči na produljenje, računi za navedene energente od srpnja će sigurno biti veći, unatoč tome što je uvedena i regulacija maloprodajnih cijena električne energije i plina za kućanstva, male poduzetnike i zaštićene kupce, kao i cijene električne energije za mala i srednja poduzeća. Cijena ostaje regulirana za javne ustanove do kraja godine.

Naime, PDV se na računu obračunava na kraju, nakon zbrajanja cijena same isporučene energije, mrežarina, trošarina, doprinosa i ostalih naknada, kao i svih ostalih troškova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari