Pad aktivnosti u industriji eurozone produbljen u lipnju

Industrija u eurozoni bilježi pad

Pad aktivnosti u industriji eurozone produbljen je u lipnju, odražavajući pritisak podignutih troškova financiranja, pokazalo je istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone pao je u za 1,4 boda u odnosu na svibanj, te sada iznosi 43,4 boda, što je najniža razina od prvog vala pandemije, utvrdila je Hamburška komercijalna banka (HBOC) koja za S&P Global sastavlja izvješća.

Sve vrijednosti, koje su niže od 50 bodova, pokazuju pad aktivnosti, prenosi agencija Hina.

„Sve je više dokaza da industrijski sektor, koji iziskuje intenzivna kapitalna ulaganja, negativno reagira na ECB-ovo podizanje kamatnih stopa”, rekao je glavni ekonomist Hamburške komercijalne banke Cyrus de la Rubia.

Kako bi obuzdala inflaciju, Europska središnja banka (ECB) podigla je od srpnja 2022. godine kamatne stope za četiri postotna boda i signalizirala da ih planira podići i u srpnju, za još četvrtinu postotnog boda, što “nagriza” kupovnu moć zaduženih potrošača i kompanija.

U takvim je uvjetima industrija zabilježila pad aktivnosti u sva četiri vodeća gospodarstva eurozone, uz najsnažniji pad potražnje unatrag osam mjeseci, unatoč sniženim cijenama, što je kompanije potaknulo da smanje broj zaposlenih, prvi puta od početka 2021. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari