Usporen rast proizvođačkih cijena u Njemačkoj

Foto: Jörg Sarbach/dpa

Tvorničke cijene industrijske robe u Njemačkoj porasle su u svibnju najsporijom godišnjom stopom u više od dvije godine, što je znak da inflatorni pritisci u najvećem europskom gospodarstvu popuštaju.

Podaci koje je objavio Savezni ured za statistiku pokazuju da su cijene njemačkih industrijskih proizvoda u svibnju porasle za jedan posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najsporiji rast od siječnja 2021., piše Financial Times.

Pad veleprodajnih cijena energije, metala i drva uvelike je neutralizirao snažna povećanja cijena drugih proizvoda, poput hrane, strojeva i namještaja. Bez energije, indeks proizvođačkih cijena porastao je za 3,2 posto. Njemačke proizvođačke cijene u svibnju su bile u prosjeku 1,4 posto niže nego u travnju, što je dvostruko više od prognoze.

Cijene proizvođača smatraju se pokazateljem troškova života. Ako proizvođači povise ili snize svoje cijene, to obično ima odgođeni učinak na kućanstva. Njemačka inflacija, prilagođena u usporedbi s drugim zemljama EU, u svibnju je pala na najnižu razinu u više od godinu dana, na 6,3 posto.

Indeks proizvođačkih cijena u Njemačkoj prošlog je ljeta dosegao vrhunac od 45,8 posto na godišnjoj razini, a od tada je u silaznom trendu. Naglo povećanje proizvodnih cijena uzrokovano je ogromnim povećanjem cijena energenata.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari