Manjak IT stručnjaka u Njemačkoj

Foto: Pixabay.com

Manjak radnika u njemačkom IT sektoru lani je bio veći nego ikad, gospodarstvu je u prosjeku nedostajalo 69.924 stručnjaka. Istodobno 27.136 Talijana nije našlo posao, objavio je Institut za ekonomska istraživanja u Kölnu.

Izgradnja digitalne infrastrukture u svim područjima gospodarstva već godinama diktira potrebu za radnicima odgovarajućeg obrazovanja, prenosi Seebiz. Njemačko gospodarstvo od 2015. ne može popuniti otvorena radna mjesta u tom sektoru.

U prvoj godini pandemije broj nepopunjenih radnih mjesta privremeno se smanjio, no od 2021. opet je u porastu. Autori istraživanja navode kako je izražen nedostatak stručnjaka s visokom stručnom spremom. Lani ih je nedostajalo 34.000, a na 8 od 10 oglasa nije se javio nitko s odgovarajućom stručnošću.

Manjak se ne može popuniti svježim maturantima jer je smanjen broj upisanih studenata matematike, informatike, prirodnih znanosti i tehnike. Prema mišljenju autora istraživanja, rješenje je uvoz informatičkih stručnjaka, kao i strategije prekvalifikacije i dokvalifikacije.

Tijekom prošlog desetljeća Njemačka je izdala veliki broj viza za kvalificirane radnike iz Indije, Filipina i Indonezije, a visoki dužnosnici njemačke vlade ovih će dana otputovati u Latinsku Ameriku u sklopu svojih napora da regrutiraju kvalificirane ljude za deficitna zanimanja.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari