Ustavni sud Hrvatske odlučio – nedjelja ostaje neradni dan, obrtnici negoduju

pixabay.com
Odluka Ustavnog suda - nedjelja neradni dan, Foto: Pixabay.com,/Ilustracija

Nedjelja ostaje neradni dan, odlučio je Ustavni sud Hrvatske odbivši inicijative koje su osporavale ustavnost Zakona o trgovini, prema kojem je većina nedjelja tijekom godine neradna.

Donijeli smo rješenje, nismo prihvatili prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona o trgovini. U pravnom poretku je nedjelja dan u tjednu koji se po tradiciji smatra danom odmora. Vlada je kao cilj navela postizanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života radnika i osiguranje kvalitete života. Za nas je to legitiman cilj. Što se tiče Zakona o trgovini, već dvaput smo odlučivali o tzv. neradnoj nedjelji – 2004. smo ukinuli taj zakon zbog nejednakosti u postupanju ovisno o površini prodajnog prostora. Drugi puta smo ukinuli jer nije bio obrazložen cilj koji se htio postići zabranom rada nedjeljom. U ovoj smo odluci pošli od načelnih stajališta u prethodne dvije odluke”, obrazložio je odluku predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, na konferenciji za novinare.

Ova odluka očekivano je naišla na negodovanje Udruge Glas Poduzetnika (UGP), koji su bili podnositelji inicijative za ocjenu ustavnosti pojedinih članova Zakona o trgovini. Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a, za Financije.hr kaže da odlukom nije iznenađen.

“Duboko smo razočarani, a vjerujem i svi mali poduzetnici u Hrvatskoj, što se nastavlja zabrana rada nedjeljom i praznicima. Ipak, nismo iznenađeni jer očito ne živimo u društvu u kojem je sudstvo neovisno. Ovo je svakako još jedan uteg i teret za male trgovine i obrte. Dobivamo poprilično mailova i poziva malih trgovaca, cvjećara, suvenirnica, pekara… Zavladala je jedna velika nelagoda nakon odluke Ustavnog suda koji je ovlaš i olako dugoročno osudio te ljude na značajno smanjivanje prometa, prihoda, a neke možda i na propast”, kazao je Bujas, i dodao da je “ovo politička odluka, a ne bi smjela biti, pogotovo što je sud već dva puta ovakve zakone ocijenio neustavnim.

“Vidjet ćemo koji će biti idući koraci UGP-a, ali sigurno će ih biti”, najavio je naš sugovornik.

Freepik.com
Foto: Freepik.com

iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) također ocjenjuju da odluka Ustavnog suda o odbacivanju podnesenih tužbi vezanih uz ograničenja rada nedjeljom ne pomaže opstanku malih obiteljskih trgovina.

Iz HOK-a ističu kako odluka Ustavnog suda dodatno otežava opstanak i poslovanje malih obiteljskih trgovina koje su najranjivije te su bile najpogođenije ograničenjem rada nedjeljom, a koje unazađuje i niz drugih otegotnih okolnosti uslijed kojih broj malih trgovina pada.

„Stav HOK-a je od prvog dana jasan – svaki obrtnik treba moći odlučiti želi li raditi nedjeljom ili ne, a osobito ako u obrtu radi sam vlasnik ili njegova obitelj, što je u obrtništvu čest slučaj“, navedeno je u priopćenju.

Oglasila se i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) te navela da žale zbog odluke Ustavnog suda i da su upozorili na negativan utjecaj ograničavanja rada poduzetnika na ukupno gospodarstvo i tržište rada.

“Smatramo da bi rad nedjeljom trebalo ostaviti na odabir poslodavcima, uz poštivanje svih zakonskih obaveza i adekvatno plaćanje radnika te se protivimo intervencijama u radno vrijeme poduzetnika. Ovakav zakon je istovremeno i neživotan i krut i diskriminatoran jer predviđa dosta izuzetaka koji dovode do neravnopravnosti na tržištu, uz potpuno ignoriranje realne dinamike modernog života i potreba građana. Fer tržišna utakmica podrazumijeva da su pravila jednaka za sve, a posebno zabrinjava situacija s malim, obiteljskim trgovcima, kao i s malim mjestima i otocima gdje građani nemaju nikakvu mogućnost izbora”, kažu u HUP-u.

Autori: Vedran Harča, Lejla Barić

22 Odgovora

 1. Nisam obrtnik ali i ja negodujem. Ta zabrana je protuustavna i protupravna u jednoj državi koja živi od turizma. Zbog vašeg nerada turisti nam moraju jesti kruh od jučer.

 2. Podrzavam.. uvesti i subotu neradnu.. i petak.. odmoran radnik = efikasan radniik

  1. Ma neka se odmah i ponedjeljak spoji pa da imamo 3 radna dana u tjednu i da imamo 300€ plaću jer ionako je nemamo gdje potrošiti kad trgovine ne rade 4 dana.

 3. Tako i treba.Najbolje iskoristavati ljude ko robove pa u kojem stoljecu zivimo,ljudi i vani ne rade nedeljom.

 4. Netko je rekao jednu dobru stvar, a to je: ”neka vlasnici tih obrta onda rade nedjeljom, a radnici neka odmaraju.”
  Trebalo bi uvesti kompletno neradne vikende, i petak da se ne radi po mogućnosti. Mislim da svi proklinjemo gdina.Forda jer nam je on uveo sistem 8 8 8.
  8 sati rada, 8 sati odmora, 8 sati spavanja…to je možda funkcioniralo nekada davno, danas, u ovom vremenu, sa ovim poslovima koje danas radimo, a prije nisu postojali, nemoguće je imati kvalitetan privatan život uz posao. Skratite barem radni tjedan, svima nam treba 3 dana odmora.
  Jedan dan za odmor kompletan, jedan dan za druženje sa ljudima te jedan dan da si obavimo šta trebamo(dućan, zubara, počistit’ kuću…) Hvala!
  Kako je tek ljudima koji imaju djecu, pa kako to sve stignete, a da ne poludite, svaka vam čast!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari