Zabrana rada nedjeljom: Nova godina, novi problemi

Freepik.com
Foto: Freepik.com/Ilustracija

Iza nas je prva nedjelja u novoj godini u kojoj je većina trgovina ostala zatvorena. Zbog blagdana ni subota nije bila radna, pa su ove nedjelje malobrojni otvoreni trgovački centri bilježili ogroman promet – veći i od onog zabilježenog za „Crni petak“, ali i u predbožićno vrijeme.

Na blagajni centra koji je radio ove nedjelje u Zagrebu čekalo se satima. Kupci su negodovali. Navale su bile velike i na benzinskim crpkama koje su prilično dobro opskrbljene i prehrambenim namirnicama, te se u njihovim dućanima mogu naći i brašno, mlijeko i slične potrepštine. Zabrana rada nedjeljama izaziva, čini se, sve više kaosa u praksi.

Iako je Zakon o trgovini, koji regulira rad nedjeljom, na snagu stupio 1. srpnja 2023. godine, očito je tek Nova 2024. godina osvijestila sve probleme koje će zaista i nositi.

Zakonom o trgovini je propisano da je u Hrvatskoj dozvoljeno 16 radnih nedjelja, od ukupno 53 nedjelje koliko ima godina, a trgovci sami biraju kad rade.

Kako je Zakon o trgovini stupio na pola prošle godine, tih 16 nedjelja u praksi je bilo raspoređeno na samo 22 nedjelje. Na sve veće neradne blagdane, koji su bili bitni lokalnim zajednicama, tijekom ovih pola godine primjene zakona također su proglašeni sajamski dani, te se tako omogućila i poneka radna nedjelja, dodatno. Zakonska odredba o neradnim nedjeljama tako u prošloj godini ni za trgovce ni za kupce nije bila problematična.

No, Nova godina donijela je nove teške računice. Čini se da 16 radnih nedjelja neće biti dostatno.

Veliki trgovci lakše raspoređuju ove neradne dane jer su zastupljeniji u svim većim tržnim centrima. Mali trgovci i vlasnici malih obrta, kao što su cvjećarne i suvenirnice, počinju prijavljivati pad prometa, upozoravaju iz Udruge Glas poduzetnika (UGP).

Freepik.com
Mali trgovci, zbog neradnih nedjelja, bilježe pad prometa, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Imamo praktično dvije razine šteta. Mali trgovci imaju pad prometa od 15 do 20 posto. To su njihove brojke koje smo dobili potkraj godine. Druga razina problema su njihovi dobavljači – mali OPG-ovi, manji dobavljači, koji također kažu da je njihov pad prometa oko 15 posto. Država je s ovom intervencijom naštetila jednoj grupaciji, grupaciji malih, često obiteljskih trgovaca. Veliki trgovci nemaju neki značajniji pad prometa za sad“, kaže predsjednik UGP-a Hrvoje Bujas za Financije.hr.

Veliki trgovački centri u Hrvatskoj će nedjelje raspodijeliti, kažu u UGP-u, tako da će ovi na kontinentu raditi više u zimskim periodima, a ovi na moru tijekom ljeta, kao što je bio slučaj i prošle godine.

„Jedan veliki centar će uvijek raditi. Građani će napraviti u tom jednom otvorenom centru vjerojatno ekvivalentan promet, koji će biti dostatan da se nerad ostalih dućana praktično ni ne primijeti. No, naša bojazan su mali obiteljski obrti. I zato je ovo diskriminacija“, ističe Bujas.

Predsjednik UGP-a ponavlja da zakon nije riješio ni druge brojne dileme, te da su zakonska rješenja koja su u ranijim godinama pokušala zabraniti rad nedjeljom – već dva puta oborena na Ustavnom sudu.

„Zakon o trgovini je bio u proceduri javnog savjetovanja, odnosno e-savjetovanja. Mi smo, kao i brojne druge udruge, bili dio e-savjetovanja. No, naši prijedlozi nisu uvršteni, te možemo reći da i nismo imali prave konzultacije. Nama nije preostalo ništa drugo nego da nakon stupanja na snagu, podnesemo Zakon na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu Hrvatske, što smo učinili 4. srpnja 2023. godine, a iza nas i još neke Udruge, kao što je HUP. No, prosto je nevjerojatno da šest mjeseci nakon stupanja na snagu i dva oborena zakona, iste tematike, još nemamo odgovor suda. A mali trgovci zbrajaju štete“, kaže Bujas.

Kao udruga, zalažu se da se rad nedjeljom plati u maksimalnom iznosu te da poslodavac, koji to može priuštiti, onda i radi. Ovako, kako kažu u UGP-u, praksa je dokazala da veliki rade, malima je zabranjeno, a na tržištu već odavno nisu konkurentni.

Zabranu rada nedjeljom u Europskoj uniji imaju Slovenija, Austrija, Njemačka, Švicarska i Norveška. Poljska radi 12 nedjelja u godini, a slična rješenja imaju Belgija, Španjolska, Francuska i Grčka. Ostale države EU ovakve odredbe nemaju.

102 Odgovora

 1. Ova zabrana je i protuustavna i protuprirodna u jednoj turističkoj zemlji.

  1. Gospodična, mi smo u prvom redu katolička zemlja i treba da se nedjeljom stigne na misu.

    1. Ukoliko dođu k nama ima da se nacrtaju nedjeljom u prvom redu do sveštenika. Ne zanima me vjeroispovijest, treba se adaptovati zemlji u koju dolaziš.

     1. Mirko, s obzirom na vaše izražavanje u pismu, mislim da ste i vi turist u našoj državi ali zasigurno niste katolik.

   1. A jel,a onda ni restorani i nista nebi smjelo raditi,a gospoda iz ducana vole u restoran i kafic nedjeljom

 2. Šteta što će opet mali trgovci nastradati, a i ovako im je teško izboriti se u odnosu na velike trgovačke lance

  1. Slažem se u potpunosti, ništa nije toliko hitno da se ne može otići i kupiti ili dan prije ili dan poslije.

 3. Oni koji se protive očito nisu okusili kako je raditi 13 dana bez slobodnog dana ili raditi nedjeljom dok ostali odmaraju.
  Trgovci nisu roboti.
  Podržavam!

 4. Shoping centre i velike trgovine zatvoriti nedeljom, a malim trgovinama ostaviti mogućnost izbora.

 5. Kakav cirkus,nedjeljom trgovine ne trebaju biti otvorene,ni tih 16.
  Kupnja se može obaviti i druge dane u tjednu.

 6. Ma radni tjedan od ponedjeljka do četvrtka, od petka do nedjelje sve zatvorit najbolje.

 7. Pozdrav.
  Tko želi, neka radi.
  Tko ne želi, neka ne radi.
  Ali, da ne brani onome tko želi raditi.

 8. Stvarno je najbolje da se sve zatvori nedjeljom, pa ocemo umrijet ako ne odemo taj dan u soping? Prodavacice su i same rekle da bi radje onda radile svaku ned, a ne ovako, jer padaju s nogu od posla taj dan kad se nedjeljom radi. Kako to vani funkcionira? Ljudi su se navikli, pa ćemo i mi. U Nizozemskoj čak iza 5-6 popodne u tjednu ništa ne radi, pa ti vidi…

 9. trgovci ne bi trebali raditi nedjeljom, ali cinjenica je da ce to ici na stetu manjim poslodavcima koji si ne mogu priustiti neradne nedjelje

 10. Treba imati slobodan dan za obitelj…
  Ali jedno pitanje. Dali policajci, vatrogasci, zaposlenici bolnica imaju svoje obitelji s kojima bi se željeli družiti nedjeljom?
  Ako je nedjelja neradni dan zašto se u crkvama održavaju mise? Zar to nije također posao koji odrađuje svečenik.
  Po meni je uvjek netko diskriminiran.
  Ljudima treba pošteno platit pa ko želi neka radi.

 11. Ne vidim problem u tome, svi bi vikend slobodno ali da prodavaci rade, briga vas dok se ne radi o vama bas glupi komentari..

 12. Neka ne radi. Ništa nam neće faliti taj dan.
  Osim svega.
  Po običaju se baš taj dan sjetim da trebam to to to i to.

 13. Ukoliko su ideje po uzoru na druge europske zemlje, onda neka se također i realiziraju po uzoru na njih. Jer dobra ideja, ali bez dobre realizacije, nije ništa nego novi problem.

 14. Rade dramu, kao dan za obitelj, dan za odmor a da im ponude plaćenu nedjelju 70% više, tukli bi se tko će je odrađivati. I neću ići u trgovinu subotom i kupovat kruh jer kruh od jučer nije dobar. Želim friški kruh nedjeljom i sad mi ovo stvara veliki stres. Još malo pa će dan za obitelj biti praznik u hrvatskoj. Evo baš sam se nasekirala.

 15. Najgori zakon koji je donijela ova vlada, zabrana rada, umjesto regulacija rada. Najbolje je kada vlada i sindikati pričaju o tome da će se poslodavci prilagoditi. Platite radnike adekvatno za tu radnu nedjelju i problema nece biti. Kome smetaju shoping centri nedjeljom nek ide šetati u prirodu…

 16. Čitam i ne vjerujem.
  Koliko drame oko ničega.
  Sram bilo one koji podržavaju rad nedjeljom.
  A da se nedjelja zove ponedjeljak što bi onda bilo?
  Pa svejedno je, može i srijeda bit neradna.
  Idem po kruh usput.

 17. Sve može, i treba bit tako, ali turistima bi na sezoni trebalo bit otvoreno na jacim lokacijama nedjeljom bar nesto pa da se postavi da je neki drugi dan tim ducanima slobodan, a nedjelju da rade dok ostali ne rade. Svakako da slobodan dan trebaju svi imati u tjednu!

  1. Jeste uspjeli kupiti kruh u subotu za nedjelju? Kakva je situacija. Brinem se.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari