Nakon poziva UGP-a, počelo proglašavanje “sajamskih dana”

Pixabay.com
Ulična prodaja, ilustracija Foto: Pixabay.com

Udruga Glas poduzetnika (UGP) pozvala je početkom ovog tjedna gradonačelnike i načelnike općina u Hrvatskoj da za blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, proglase manifestacije ili sajamske dane u svojim gradovima i općinama kako bi poduzetnici iz sektora trgovine mogli raditi.

Od tada, već nekoliko općina i gradova, prihvatilo je ovu ideju. Grada Hvar i Općina Podgora bili su među prvim, pa su već i 5. kolovoz uključili u odluku, kao i nadolazeći blagdan Velike Gospe. Na njihovom području su na taj način omogućili prigodnu prodaju na kioscima, štandovima i sličnim objektima, kao sastavni dio sajamskih događanja, te dijelu poduzetnika omogućili rad.

Za blagdan Velike Gospe, 15 kolovoza, njima se pridružuju Pula, Umag i Crikvenica. Gradonačelnik Crikvenice, Damir Rukavina, donio je Odluku o proglašenju blagdana Velike Gospe, te je proglasio sajamskim danom, a njome je, prenosi hrt.hr, omogućio prodaju na otvorenom “kao sastavni dio manifestacija i sajamskih događanja”. Prigodna prodaja na kioscima, štandovima, tzv. ambulantna prodaja i ostala slična prodaja na otvorenom, kao dio sajamskih događanja i javnih manifestacija može u utorak, 15, kolovoza početi u 8 sati i završiti do ponoći. Slično i u Puli.

Uzevši u obzir važnost promidžbeno-turističkih aktivnosti, gradonačelnik, Filip Zoričić, donio je Odluku o proglašenju 15. kolovoza sajamskim danom na području toga grada. Prigodna prodaja na kioscima, štandovima, ambulantna prodaja i ostala slična prodaja na otvorenom, kao dio sajamskih događaja i javnih manifestacija može početi u 8 sati i završiti do 24 sata, stoji u Odluci. Sajamski dan proglasio je i Umag, gdje se s sajamskim radom može početi u 7, a završiti u 22 sata.

Predsjednik Udruge Glas Poduzetnika (UGP), Hrvoje Bujas, za naš portal ističe da ideja nije bila da se pravi bilo kakav bunt, nego da se pomogne malim obiteljskim tvrtkama.

“Svjedočimo unazad nekoliko dana da se broj lokalnih zajednica, koji su se opredijelili da blagdan Velike Gospe proglase sajamskim događanjem, raste. Pridružili su se, prema našim informacijama i Split, Samobor, Sveta Nedjelja, Marija Bistrica, zaista ima općina i gradova dosta. Nama je ovo samo pokazatelj ko istinski razmišlja i podržava svoje poduzetnike, a ko ne. Raduje nas i što ‘stranačka uniforma’ nije bila presudna, onih koji su donijeli ovu odluku zaista ima iz svih opcija”, kaže Bujas.

Nada se i da će ova opredjeljenja loklanih zajednica ubrzati i odluku Ustavnog suda o inicijativi koju su podnijeli. “Mi nismo ovdje ni za kakve revolucije. Mi od prvog dana samo ukazujemo da je zakon loš i to ne samo prema poduzetnicima nego i prema zaposlenicima. Ukazujemo da je veliki broj malih tvrtki, u kojima rade jedan ili dva čovjeka, kao što su, na primjer cvjećarnice na Mirogoju, koje neće biti sposobne zaraditi plaće, platiti državi obveze. Dakle, o malim, obiteljskim poduzetnicima mi govorimo i na njihove probleme, prvenstveno, ukazujemo,”, kaže Bujas za Financije.hr.

UGP je, podsjećamo, početkom tjedna apelirala na lokalne vlasti da proglase sajamski dan na blagdan Velike Gospe, u utorak, 15. kolovoza i pomognu poduzetnicima, barem u sektoru trgovine. Odredbama Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini, koje su stupile na snagu 1. srpnja, zabranjuje se rad nedjeljom i blagdanom, uz mogućnost korištenja 16 radnih nedjelja godišnje a koje se ne mogu koristiti blagdanima, a to, ocjenili su u UGP-u, loše se odražava pogotovo na male trgovce.

Ranije je iz ove Udruge priopćeno i da su potkraj srpnja pokrenuli postupak ocjene ustavnosti pred Ustavnim sudom, smatrajući ga diskriminirajućim. Bujas očekuje da ova odluka bude donesena u najskorije vrijeme, jer, kako kaže, mora se osigurati da su svi poslodavci, poduzetnici, tvrtke budu jednaki pred Ustavom i Zakonom, što, smatra, sada nije slučaj.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari