UGP poziva gradonačelnike i načelnike da omoguće prodaju nedjeljama i blagdanima

pixabay.com
Sajamska prodaja, ilustracija Foto: Pixabay.com

Udruga Glas poduzetnika (UGP) pozvala je gradonačelnike i načelnike općina u RH da za blagdan Velike Gospe proglase manifestacije ili sajamske dane u svojim gradovima i općinama kako bi poduzetnici iz sektora trgovine mogli raditi, prenosi Hina.

Iz UGP-a napominju kako se nastavno na odredbe Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini koje su stupile na snagu 1. srpnja, a kojima se zabranjuje rad nedjeljom i blagdanom te kojima se ograničava radno vrijeme trgovina, uz mogućnost korištenja 16 radnih nedjelja godišnje a koje se ne mogu koristiti blagdanima, moglo vidjeti na Dan domovinske zahvalnosti 5. kolovoza da je “takav zakon nebulozan i šteti poslovanju velikom broju poduzetnika u sektoru trgovine”.

Mnogi gradovi na obali, prenosi Hina, poput primjerice Grada Hvara ili Općine Podgora su donijeli odluku kojom se u svrhu promidžbeno -turističkih aktivnosti 5. i 15. kolovoza proglašavaju sajamskim danima na njihovom području te su na taj način omogućili prigodnu prodaju na kioscima, štandovima i sličnim objektima kao sastavni dio sajamskih događanja, te barem dijelu poduzetnika omogućio rad koji može započeti od 9,00 i završiti do 24,00 sata, navode iz UGP-a.

“Ovaj zakon najviše utječe na male obrtnike i poduzetnike kojima je svaki dan rada bitan, a naročito u vrijeme sezone”, kazala je glavna tajnica UGP-a Branka Prišlić te istaknula kako je UGP protiv bilo kakve zabrane rada te smatraju da to treba biti stvar izbora. “Drago nam je da su neki gradovi i općine prepoznali i poslušali svoje sugrađane koji žele raditi te im odlukama o sajamskim danima to omogućili, nadamo se da će i drugi slijediti njihov primjer”, izjavila je Prišlić.

UGP je, kako su naveli, organizirao i okupio svoje članove čije je poslovanje pogođeno izmjenama i dopunama Zakona o trgovini te podnio Ustavnom sudu Prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona s Ustavom u odnosu na zakonske odredbe izmjena i dopuna Zakona o trgovini koje se tiču zabrane rada nedjeljom i blagdanom, kao i određivanja maksimalnog broja radnih sati pojedine trgovine.
Dok se čeka ocjena ustavnosti Zakona o trgovini iz UGP-a apeliraju na gradove i općine da omoguće poduzetnicima da zarade svoje plaće i posluju bez ograničenja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari