HOK: Malim obiteljskim obrtima dati pravo izbora oko rada nedjeljom  

Pixabay.com
HOK: Mali obrtnici ugroženi, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

U zadnjih pet godina zatvoreno je 785 malih trgovina, podaci su Hrvatske obrtničke komore (HOK). Upravo zato njihov je stav da mali obrtnici trebaju imati pravo odabira hoće li ili ne raditi nedjeljom, poruka je s prvog Obrtničkog fokusa, u organizaciji HOK-a.

Podsjetimo, 1. srpnja je stupio na snagu novi Zakon o trgovini, prema kojem će trgovine nedjeljom u pravilu biti zatvorene, no trgovci mogu odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili, pri čemu ih u ostatku ove godine mogu iskoristiti svih 16.  Osim trgovinama, zakonom se ograničava rad nedjeljom i suvenirnicama i cvjećarnicama, dok se iznimke od zabrane primjerice odnose na prodajne objekte na željezničkim i autobusnim kolodvorima, aerodromima i lukama, na trajektima i benzinskim postajama te u bolnicama, hotelima, kulturnim i vjerskim ustanovama i muzejima.

Predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil upozorio je na skorašnji blagdan Svih svetih, s obzirom da novi zakon zabranjuje rad na državne praznike i blagdane, pa to “na muku” stavlja cvjećare, kojima taj dan čini jednu od okosnica poslovanja. Iznimka koja im eventualno može omogućiti da ipak rade je da lokalne samouprave taj dan proglase sajamskim danom, a iz HOK-a apeliraju da to ovaj put i učine. 

No, Kratohvil je napomenuo da to ne može biti i model za budućnost, jer ipak je riječ o svetkovini, pa stoga uočene manjkavosti u zakonu treba mijenjati.

Mirko Budimir iz HUP-Udruge trgovine je istaknuo da je HUP protiv ograničavanja rada nedjeljom, ocijenivši da će iduća godina, u kojoj će se 16 radnih nedjelja morati raspodijeliti na cijelu godinu, biti jako izazovna, između ostalog i u pogledu organizacije posla.

Iz udruženja napominju i da su podnijeli tužbu Ustavnom sudu kojom traže ocjenu ustavnosti Zakona o trgovini, a Budimir je ocijenio da postoje argumenti da taj zakon i ovaj put “padne”, kao što se to dogodilo već dvaput u prošlosti. No, bilo bi neozbiljno bilo što prejudicirati, dodao je Budimir.

Predsjednik Ceha za trgovinu i cvjećarstvo Splitsko-dalmatinske županije Ivica Ćudina je također ustvrdio da će prave probleme donijeti iduća godina jer je 16 radnih nedjelja premalo za cijelu godinu, s obzirom da turistička sezona na obali počinje već u travnju.

Na konferenciji se moglo čuti i da su mali obrtnici sa obale koji prodaju razne suvenire, a rade u vrijeme turističke sezone koja traje oko sedam mjeseci, u nepovoljnom položaju, jer 16 nedjelja obuhvaća tek oko tri i pol mjeseca, uz dodatnu zabranu rada praznicima i blagdanima.

Oko ograničavanja rada nedjeljom podijeljeni su i u samom HOK-u, pa tako potpredsjednik te komore Adolf Cvanciger podržava regulaciju rada nedjeljom jer smatra da ona vodi do zadovoljnijeg djelatnika. Kako je ustvrdio, velika većina onih koji rade u trgovini radije za slobodan dan žele nedjelju nego neki dan u tjednu.

Podsjetio je da je zadnji put zakon o trgovini koji je ograničavao rad nedjeljom “pao” na Ustavnom sudu jer se radila distinkcija između trgovaca s obzirom na veličinu njihovih prodajnih mjesta.

Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić ocijenila je pak da među radnicima u trgovini vlada zadovoljstvo novim zakonom, a da brojni poduzetnici kažu da im se promet “prelio” na druge dane. Štulić je poručila i da oko dvije trećine zaposlenih u trgovini su žene, a iz aspekta obitelji posebno je važno da one imaju slobodnu nedjelju.

Rekla je i da mnoge razvijenije zemlje od Hrvatske imaju neradnu nedjelju, istaknuvši primjer Norveške gdje su radne samo tri nedjelje u prosincu. Štulić je ustvrdila i da nitko nije dobio otkaz zbog smanjivanja broja radnih nedjelja, rekavši kako u sektoru vlada nestašica radne snage.

7 Odgovora

  1. Trebalo bi omogućiti rad nedjeljom i praznicima u turističkim zonama. Brojnim turistima nešto zatreba i to ne mogu nigdje kupiti ako su sve trgovine zatvorene, a takode i puno turista dode samo na jedan dan. U većini manjih mjesta na obali trgovine, npr suvenirnice, galerije i sl,osim onih koje prodaju hranu, odjavljuju poreznoj prostore i početkom slijedeće sezone ih ponovo prijave. Za takve slučajeve, a takva je većina, trebalo bi omogučiti rad svaki dan. Od čega se trebaju odmarati ako 5-6 mjeseci ne rade jer nema smisla raditi?! Postoji instrument kako razlučiti one koji rade cijelu godinu od sezonskih poslova, porezna ga ima. Radnik mora imati slobodan dan svaki tjedan po svom izboru i potrebi, zasto bi to morala biti bas nedjelja?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari