U Hrvatskoj registrirano 5,2 posto više vozila; među novim dominiraju benzinci i hibridi, među rabljenim – dizelaši

Pixabay.com
Hibridni automobil Toyota, Foto: Pixabay.com

U prvoj polovini 2023. godine ukupno je registrirano 1.308.737 vozila, što u odnosu na isto razdoblje lani, predstavlja porast broja registriranih vozila na hrvatskim cestama za 5,16 posto, a zabilježen je i značajan rast novoregistriranih osobnih automobila, izvijestili su iz Centra za vozila Hrvatske. Svoju prvu registraciju u RH dobilo je 33,94 posto osobnih automobila više u odnosu na isto razdoblje prošle godine – od ukupno 72.905 automobila, 34.503 otpada na nova vozila, a 38.402 na rabljena, priopćeno je iz ovog Centra.

“Iako se radi o malom udjelu u ukupnom broju registriranih vozila u RH, veseli podatak da se povećao i broj registracija novih automobila u odnosu na prošlu godinu, s 23.777 na spomenutih 34.503, što ukazuje na rast kupnje novih automobila, što je moguća posljedica oporavka u proizvodnji novih automobila, oporavka lanaca nabave te općenito rasta gospodarstva”, ocijenjeno je u priopćenju, prenosi Hina.

Analiza prvi put registriranih osobnih automobila prema vrsti goriva pokazuje da u prvoj polovici godine među novim automobilima prevladavaju oni na benzinsko gorivo (17.907 ili 51,89 posto), dok među rabljenim prevladavaju automobili na dizelsko gorivo (28.428 ili 72 posto). Hibridni automobili su, prema analizi, popularniji od električnih, jer je od ukupnog broja novoregistriranih osobnih automobila, hibridnih 8.493, a električnih 1.217.


Konstanta u statističkim podacima je i dalje starost vozila, koja prosječno za sve kategorije iznosi 14,83 godine, a kategoriji novoregistriranih osobnih automobila 13,36 godina. Pomoćnik Uprave za tehničke poslove Tomislav Škreblin rekao je da podaci o registriranim vozilima govore da starosna struktura voznog parka nije povoljna, a broj novoregistriranih vozila niti svojim udjelom niti svojom prosječnom starošću još ne može značajno utjecati niti na stagnaciju, a kamoli na smanjenje prosječne starosti voznog parka u RH.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari