Porsche upozorio na probleme u nabavi dijelova za električne automobile

pixabay.com
Porsche, detalj Foto: Pixabay.com

Njemački proizvođač sportskih automobila Porsche upozorio je na probleme u nabavi dijelova za električne modele i prognozirao slabiji rast prodaje u Njemačkoj i Kini u drugoj polovini godine.

Kompanija je suočena s “velikim izazovima” u nabavi posebnih dijelova, poput visokonaponskih grijača, prenosi Hina, što bi moglo otežati ciljani udio električnih vozila od oko 12 do 14 posto, izjavio je financijski direktor Lutz Meschke.

Ostvarivanje tog cilja zahtijevat će puno bolju situaciju u nabavi u drugoj polovini godine, dodao je Meschke.

Porsche je prvu polovinu godine zaključio s 10,7 posto većom operativnom dobiti, od 3,85 milijardi eura. Prihod je porastao 14 posto, na 20,43 milijarde eura. U prvih šest ovogodišnjih mjeseci isporučili su 14,7 posto više automobila, dijelom i zbog niske poredbene osnovice u prvoj polovini prošle godine kada je na isporuke utjecao lockdown u Kini.

Oporavak kineskog tržišta slabiji je no što se očekivalo, ističu u kompaniji, a i prodaja na domaćem njemačkom tržištu trebala bi posustati, nakon snažnog rasta u prvih šest mjeseci.

Tržište luksuznih automobila ipak je puno otpornije od onog automobila za masovnu upotrebu, naglasio je izvršni direktor Oliver Blume, dodavši da su uspjeli nadoknaditi više troškove stabilnim cijenama i većim brojem prodanih automobila, objavila je Hina.

U cijeloj 2023. godini kompanija i dalje očekuje prihod u rasponu od 40 do 42 milijarde eura, pod uvjetom da se situacija u nabavi i u svjetskom gospodarstvu značajnije ne pogorša.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari