Nissan ulaže 600 milijuna eura u Renaultovu proizvodnju električnih vozila

Foto: Leif Bergerson/Pexels

Nissan i Renault u srijedu su finalizirali uvjete svoje obnovljene suradnje, pri čemu se japanski proizvođač automobila obvezao uložiti do 600 milijuna eura u Ampere, podtvrtku za proizvodnju električnih vozila svog partnera.

Prema pisanju CNN-a, sporazum će ova dva proizvođača automobila staviti u ravnopravniji položaj i okončati mjesece nerijetko napetih pregovora oko pitanja poput dijeljenja budućeg intelektualnog vlasništva.

Zahvaljujući ovom ulaganju, Nissan postaje strateški investitor i osigurava mjesto u upravnom odboru Amperea.

Stručnjaci smatraju da bi Ampere mogao biti procijenjen na 10 milijardi eura. To bi Nissanovo ulaganje od 600 milijuna eura u Ampere stavilo na oko šest posto, što je bitno manje od 15 posto koliko su u veljači označili kao maksimalni udio.

U priopćenju, izvršni direktor Nissana Makoto Uchida istaknuo je kako ulaganje u Ampere “nadopunjuje i jača Nissanovo prisustvo na europskom tržištu električnih vozila”.

Renault se, pak, ovim sporazumom obvezao smanjiti udjel u Nissanu s dosadašnjih 43 posto, i to prijenosom 28,4 posto svojih Nissanovih dionica u francuski trust, čime bi proizvođači automobila postali ravnopravni.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari