Cijene poljoprivrednih proizvoda pale na početku 2024.

Foto: Freepik.com

Cijene poljoprivrednih proizvoda u Europskoj uniji pale su u prvom tromjesečju 2024. na godišnjoj razini za šest posto, prema podacima Eurostata, statističkog ureda EU-a.

Istodobno, prosječna cijena dobara i usluga koje se trenutačno troše u poljoprivredi, to su inputi koji nisu povezani s ulaganjima, pala je za 11 posto. Ti inputi su obično energija, gnojiva i stočna hrana, a u 24 od 25 zemalja članica, za koje su dostupni podaci, zabilježen je pad cijena na godišnjoj razini.

Hrvatska je na prvom mjestu po padu cijena inputa koji nisu povezani s ulaganjima pa su tako kod nas te cijene bile manje za 20 posto. Mađarska je na drugom mjestu s 19 posto, a treće mjesto dijele Nizozemska i Irska, obje s po 17 posto. Portugal je jedina zemlja EU-a u kojoj je zabilježen rast, ali samo za dva posto.

Statističari ističu da je nakon prva tri kvartala 2022. usporila brzina rasta cijena poljoprivrednih proizvoda, a zatim su počele padati.

Veliki pad cijena zabilježen je kod žitarica, za 28 posto, cijena mlijeka pala je za 12 posto, jaja i industrijskog bilja za 10 posto te svježeg povrća za šest posto. U kategoriji svježeg povrća posebno je iznenađujuć pad cijena rajčice za 33 posto. S druge strane, prosječna cijena krumpira porasla je za 22 posto, a svježeg voća za 20 posto, u prvom tromjesečju ove godine.

Iz Eurostata ističu kako je iznenađujuć rast cijena voća s obzirom na veliki pad cijena limuna i limete, za 44 posto. Kao jedan od razloga za rast cijena navode predviđanja prema kojima će nepovoljni vremenski uvjeti negativno utjecati na količine proizvedenog voća.

Među inputima koji nisu povezani s investicijama, najveće stope pada cijena zabilježene su kod gnojiva i sredstava za poboljšanje tla, 31 posto. Zatim je stočna hrana s padom od 16 posto, a na trećem mjestu su energija i maziva s padom od 12 posto.

Većina zemalja EU-a za koje su dostupni podaci, 21 od 25, bilježi pad cijena poljoprivrednih proizvoda u prva tri mjeseca 2024., u usporedbi s istim razdobljem lani.

Najveći pad cijena zabilježen je u Mađarskoj i to za 24 posto. Cijene poljoprivrednih proizvoda u Bugarskoj i Rumunjskoj pale su za 18 posto, a u Slovačkoj i Češkoj za 17 posto. Najveći rast cijena zabilježen je u Grčkoj, 20 posto, dok je manji rast zabilježen na Malti i u Španjolskoj, četiri posto, te u Portugalu i na Cipru, jedan posto.

3 Odgovora

  1. Ali to su otkupne cijene, a mi i dalje placamo vise cijene u maloprodaji, nadam se da ce s vremenom utjecati i na te maloprodajne cijene

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari