Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u 2023. niže, no povrće, voće i meso skuplji

Foto: Freepik.com

Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u 2023. godini niže su za tri posto u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pritom su cijene biljnih proizvoda niže za 13,4 posto, dok su cijene stoke i stočnih proizvoda veće za 17,2 posto.

Na smanjenje cijena biljnih proizvoda, kako navode iz DZS-a, utjecale su niže cijene žitarica, za 41,7 posto kao i industrijskog bilja, za 26,9 posto, a one imaju veliki udio u biljnoj proizvodnji.

U svim ostalim skupinama biljnih proizvoda cijene su porasle – povrća za 21 posto, voća za 12,9 posto, vina za 10,2 posto, maslinovog ulja za 11,2 posto.

dzs
Indeksi cijena poljoprivrednih proizvoda, Izvor: DZS

U sektoru stočarstva, između ostalog, porasle su cijene u skupini mlijeka, za 18,1 posto, svinja, za 25,8 posto, goveda, za 11 posto, peradi, za 11,5 posto i konzumnih jaja, za 30,7 posto.

Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji u 2023. su u usporedbi s 2022. pale za 11,9 posto.

Pritom su cijene gnojiva pale za 38,7 posto, cijene energije i maziva za 14,6 posto, a cijene stočne hrane za 7,9 posto, priopćeno je iz DZS-a.

Istodobno su cijene sjemena i sadnog materijala porasle za 13,8 posto, sredstava za zaštitu bilja 4,3 posto, veterinarskih usluga 8,8 posto, održavanja zgrada devet posto te održavanja opreme 11,1 posto.

25 Odgovora

  1. Podržavam ovaj rast cijena. Mi Hrvati ionako ne jedemo ni voće ni povrće. Pa bolje da to poskupi nego kava i cigarete.

  2. Sve cijene su otisle u nebo, uskoro ce bit bogati i siromasni, nece bit srednje klase vise.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari