Cijene hrvatskog voća i povrća: Kupnja na tržnicama ne garantira i kupnju domaćeg proizvoda

Pixabay.com
Voće, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Prema skoku cijena voća i povrća, osobito na tržnicama, Hrvatska je među rekorderima u Europskoj uniji. Voće je, prema nedavno objavljenim podacima Eurostata, u Hrvatskoj poskupjelo 14,5 posto, a u ostatku EU oko devet posto. Povrće je poskupjelo još i više, čak 18 posto, dok je prosjek Europske unije oko deset posto.

Cijena jabuka u supermarketima kreće se od eura do 1,50 eura, ovisno o pakiranju i sorti. Mandarine koštaju oko eura, kruške do dva, šipak oko 1,25 eura a bijelo grožđe i do pet eura. Cijene na tržnicama su i veće.

No, u Hrvatskoj voćarskoj zajednici ističu da je, primjerice, cijena domaćih jabuka viša tek oko deset posto u odnosu na prošlu godinu, ovisno o sorti.

„Iza nas je godina koja je imala velike vremenske neprilike. Cijena jabuka ipak nije značajno veća, povećanje je desetak posto u odnosu na prošlogodišnju cijenu. Problem predstavljaju kupnje iz druge ili treće ruke, odnosno ne direktno od proizvođača, što otvara prostor za manipulaciju cijenama“, kaže predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota u razgovoru za Financije.hr.

Kupci vjeruju tržnicama više, jer žele kupiti domaći proizvod i vjeruju da će ga tamo i naći. Mišljenja su da je voće i povrće iz supermarketa u pravilu uvijek uvozno, dok je ono s tržnice – domaće.

I upravo tu i počinje problem – kupnja koja nije direktno vezana za domaćeg proizvođača, odnosno preprodaje se, povećava cijenu kod krajnjeg korisnika. Domaći voćari, čini se, nisu uzrokovali cijenovni rast.

„Moramo znati da postoje i prodavači koji kupe, na primjer, jabuke na veletržnici za euro, a koje nisu domaće jabuke, a na placu ih prodaju za tri. Iako možete i vidjeti deklaraciju ako tražite, većina kupaca na placu vjeruje da je to domaće, a ne mora nužno biti. Isto tako je i s ostalim voćem. Mandarine ove godine su skoro iste cijene kao i prošle godine. Elementarne nepogode nisu toliko jako determinirale cijenu hrvatskog voća, koliko se čini kada pogledate cijene na tržnicama“, kaže Markota.

Sugerira da je i u ovom trenutku jako važno biti informiran i da je važno pratiti deklaracije da bi se smanjile mogućnosti za ovakve vrste problema jer je totalno kriva postavka da su cijene voća u otkupu porasle. I u supermarketu možete kupiti kako domaće tako i uvozno voće i povrće, baš kao i na placu.

Najjednostavnije je kupnju voća i povrća obaviti kod dobavljača, gdje je moguće provjeriti je li voće koje kupujete domaće, ili iz uvoza, te je li prodavač ujedno i proizvođač određenog artikla. Jer kupnja na placu, sama po sebi, ne garantira da ćete kupiti domaće voće i povrće, nego ono i na placu može biti podjednako uvozno baš kao i u supermarketima. Plac više nije mjerilo domaćeg podrijetla proizvoda.

32 Odgovora

  1. Uvijek svježe voće i povrće kupujem u Decentiji. Ok, bude malo crva ali za tu cijenu top. Maknem taj ucrvani dio i jedem. Svima bi preporučila.

    1. Svaka čast. Vi ste primjer. Obožavam npr kupiti trešnje i onda dati djeci s tonu crva unutra, ništa ne mičemo, sve se to jede. Jabuke također. Iskopamo crve namjerno s rukama, nekad pojedemo samo njih a jabuku bacimo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari