Cijene hrane u siječnju najniže u posljednje tri godine

Foto: Freepik.com / KamranAydinov

Cijene hrane spustile su se u siječnju na najnižu razinu u gotovo tri godine pod pritiskom znatno jeftinijih žitarica i mesa, izvijestila je u petak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).

FAO-ov indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u siječnju za 1,2 boda u odnosu na prosinac, na prosječnih 118 bodova, najnižu razinu od veljače 2021. godine.

U odnosu na prošlogodišnji siječanj, piše Hina, njegova je vrijednost niža za 10,4 posto.

Najviše su pojeftinile žitarice, za 2,2 posto u odnosu na prosinac, odražavajući snažnu konkurenciju izvoznika i pojačanu ponudu iz zemalja južne hemisfere.

Cijene pšenice i kukuruza osjetno su pale zahvaljujući poboljšanoj opskrbi i povoljnim izgledima za žetvu.

Zamjetno je na početku godine pojeftinilo i meso, sedmi mjesec zaredom, i to za 1,4 posto u odnosu na prosinac, pod utjecajem obilne ponude vodećih izvoznika.

Cijene biljnih ulja i mlijeka i mliječnih proizvoda zadržale su se pak na razini iz prosinca. Suncokretovo ulje blago je poskupjelo zbog pojačane potražnje dok su sojino i repičino ulje pojeftinili zahvaljujući obilnoj opskrbi iz Južne Amerike i zalihama u Europi.

Šećer je pak ponovo poskupio u siječnju, za 0,8 posto u odnosu na prosinac, zbog strahovanja da bi slabe padaline u Brazilu mogle naškoditi urodu šećerne trske i nepovoljnih izgleda za proizvodnju u Tajlandu i Indiji.

13 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari