Sezona mandarina: Iznimno veliki urod doveo do niske otkupne cijene

Pixabay.com
Mandarine, Foto: Pixabay.com

Stigla je sezona mandarina, a berba je počela još u rujnu. Iz Udruge proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež kažu da je ove godine bio iznimno veliki urod tog voća, što je stvorilo probleme za proizvođače jer nisu imali dovoljno kvalitetne radne snage. Godina im je bila teška i zbog niske otkupne cijene mandarina.

“Da bi proizvođačima bilo bolje, mandarine moraju imati najmanju zaštitnu cijenu kao što smo imali do ulaska u Europsku uniju ili nekakvu drugu sličnu mjeru kojom bi se zadržala pristojna cijena”, rekao je za Financije.hr Matko Babić, tajnik Udruge Neretvanska mladež.

“Budućnost mandarina je potpuno neizvjesna, vjerojatno će se količine morati reducirati za oko 50 posto da bi taj ostatak imao normalan plasman na tržište”, dodao je.

Kako bi imali bolju zaradu, proizvođači mandarina u zadnje vrijeme najviše uzgajaju rane sorte ovog citrusnog voća, a to su Zorica rana, Iwasaki i Chahara (Čahara). Manje uzgajaju kasnije sorte kao što su Saigon, Mandarina stara, Kuno i Seto. Babić kaže da se ranije sorte lakše i brže beru jer su dani duži i vrijeme toplije, a i cijena ranijih sorti je veća.

Proizvođači žele veću pomoć Vlade RH kako bi se poboljšali uvjeti za uzgoj mandarina. Vlada RH ove godine nije nastavila s provedbom plana suzbijanja sredozemne voćne muhe pa će, tvrde proizvođači, zbog toga u Neretvi ove godine biti milijunske štete, a posljedica će biti i u idućim godinama.

Na službenim stranicama Ministarstva poljoprivrede piše da je sredozemna voćna muha štetnik velikog značaja u priobalnom dijelu Hrvatske, poglavito u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj, Zadarskoj i Istarskoj županiji, jer ugrožava proizvodnju i uzgoj velikog broja voćnih vrsta.

Pixabay.com
Mandarina, Foto: Pixabay.com

“Proizvođači se protiv tog štetnika ne mogu sami boriti, a mjere koje su se provodile do ove godine dale su iznimne rezultate, pa je neshvatljivo da se ne provode i dalje, ili je možda cilj da se mandarine unište kao što se uništavaju i ostale grane poljoprivrede”, uzrujan je Babić.

Cijena mandarina ove godine je nešto manja nego lani jer je urod veći za oko 40 do 50 posto, a na sve je utjecalo i toplo vrijeme od početka berbe.

Tajnik Udruge komentirao je i nedavnu situaciju s pesticidom klorpirifos koji je navodno otkriven u mandarinama iz Hrvatske te su ih ovaj tjedan uništili na granici sa Srbijom, a to je već druga sporna pošiljka iz Hrvatske za Srbiju. Prva je vraćena.

Europska komisija je u siječnju 2020. godine zabranila korištenje ovog pesticida za sve članice EU i zabranjen je uvoz voća i povrća iz trećih zemalja na kojem je korišten taj pesticid.

“Uzgoj mandarina je strogo kontroliran i to je voće koje se najmanje prska. Većina mandarine se prska samo jednom, odmah nakon što procvjetaju, a to je najmanje 150 dana prije berbe. Klorpirifos je u Hrvatskoj zabranjen ima tri godine, a i do tad ga nije imalo smisla koristiti na mandarinama, više se koristio na nekim drugim kulturama, pa sumnjam da se pored učinkovitijih, a registriranih sredstava, još koristi”, kazao je.

“Za ovaj problem smo imali najave da će se dogoditi još prošlo ljeto. Hrvatske službe su ovo ljeto vratile na desetke kamiona šljiva, breskvi i ostalog voća koje je dolazilo iz Srbije, gdje je klorpirifos uredno registriran, a u kojima su pronađeni ostatci klorpirifosa te su zbog toga najavili da će se “osvetiti” na mandarini. Posljedice vidimo sada, a najviše ih trpe proizvođači”, objasnio je.

Babić kaže da mandarina zahtjeva puno ručnog rada pa je zbog toga uzgoj svake godine sve skuplji i teži, a proizvođači uveliko ovise i o klimatskim promjenama koje su svake godine sve izraženije.

11 Odgovora

  1. Svake godine se žale na nesto. Ispada da se opcenito u poljoprivredi nista ne isplati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari