U srcu Zagorja uzgaja indijanske banane: To je dugoročna investicija

Ivan Plaščar/Privatna arhiva
Indijanske banane, Foto: Ivan Plaščar/Privatna arhiva

Ivan Plaščar iz Gornje Stubice uzgaja voće koje je neobično i egzotično za naše krajeve. Sve je počelo 2014. godine kada je nabavio prve sadnice indijanske banane, a njegova plantaža je od tada samo rasla i širila se.

“Prve plodove dobio sam 2017. ili 2018. godine. Sasvim slučajno sam se odlučio za njih. Bio sam na odmoru na Tenerifima sa suprugom i svidjele su mi se indijanske banane i šećerne jabuke. Kad sam došao doma istraživao sam i naišao na indijansku bananu na internetu”, ispričao je Plaščar za Financije.hr.

Indijanske banane poznate su još i kao paw paw, a naziv su dobile zbog porijekla jer su ih koristili domoroci u Sjevernoj Americi, obično za ljekovite svrhe.

Ovo voće raste kao niže stablo od oko 15 metara visine ili kao veći grm, a plodovi rastu u grozdovima koji podsjećaju na klasične banane i najčešće ih ima od tri do pet.

“Vidio sam da ih ima za kupiti u Sloveniji, tamo sam kupio prve sadnice i uopće ih nije bilo teško dovesti u Hrvatsku. Na početku mi je plan bio kupiti samo četiri da imam za doma, ali kad sam došao tamo onda sam kupio 50. Ostale sam nabavio iz Italije i sada ih imam 2.500”, rekao je Plaščar.

Pri sadnji je potrebno ostaviti dovoljno prostora između sadnica kako bi se mogle razviti, a najbolje uspijevaju u vlažnom tlu.

“One podnose temperaturu do minus 40 stupnjeva. Inače imam eko proizvodnju tako da za njih ne koristim nikakve pesticide, a sama voćka nema nikakvih poznatih bolesti, čak joj se ni grane ne trebaju rezati. S obzirom na to da oko njih nema puno posla većinom sve sam radim”, kaže Plaščar i dodaje da je okus banane neobičan te da podsjeća na mješavinu ananasa i manga.

Ivan Plaščar/Privatna arhiva
Indijanske banane, Foto: Ivan Plaščar / Privatna arhiva

Ove godine ih je počeo prodavati, a u planu mu je napraviti proizvodnju voćne pulpe od njih. Ne želi ništa posebno praviti od pulpe, samo će ih preraditi, zamrznuti i staviti na tržište.

“Što se tiče vremena za uzgoj, ako su sadnice stare tri godine od sadnje treba nekih šest do sedam godina da biste imali jedan ili dva ploda, a ako su mlađe onda treba malo duže. To je dugoročno ulaganje, vrijeme će pokazati koliko je to dobro”, kazao je.

Cijena sadnica ovisi o tome koliko su stare, a može se saditi i sjeme samo što se onda puno duže čeka na plod. Sadnice stare dvije godine visoke su od 25 do 30 centimetara, trogodišnje su visoke od 40 do 50 centimetara, a četverogodišnje od 80 do 90 centimetara.

“Indijanske banane obično se beru, ovisno o godini, početkom rujna pa do 15. listopada. Prošle godine sam imao urod od oko dvije tone, a ove godine sam imao samo 500 kilograma jer je bilo jako nevrijeme kod nas”, kaže nam Plaščar.

On planira dodatno proširiti plantažu i zasaditi još bar 1.000 sadnica, a dalje će vidjeti kako će mu ići uzgoj i hoće li ih još nabavljati.

“Voće je nakon berbe dosta osjetljivo jer može na normalnoj temperaturi biti samo par dana ako se banane beru zrele, a moraju se zrele brati jer nemaju dobar okus ako se beru prije vremena. Jako je kratak rok za plasman ovog voća”, objasnio je.

Odlučio je uzgajati samo ovo egzotično voće tako da ne planira nabavljati sadnice za neke druge voćke, a šećernu jabuku, koja mu se isto jako svidjela, ne može uzgajati kod nas jer joj ne odgovara klima i ne bi mogla rasti.

18 Odgovora

  1. Poštovani, možete mi dati vašu adresu i kontakt telefon. Htjela bih vas posjetiti radi kupnje sadnica i plodova koje trenutno imate na raspolaganju. LP. Dragica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari