Osječki Regionalni distributivni centar za voće i povrće popunio 72 posto kapaciteta

Pixabay.com
Rajčica Foto: Pixabay.com

Osječki Regionalni distributivni centar za voće i povrće (RDC) do sada je popunio 72 posto skladišnih kapaciteta, a moguća je maksimalna popunjenost već ove godine, rečeno je u srijedu na završnoj konferenciji projekta.

Centar je otvoren u veljači i vrijedan je više od 15 milijuna kuna. Od toga je 10 milijuna kuna bespovratnih EU-ovih sredstava, a ostatak je osigurala Osječko-baranjska županija, prenosi Hina.

Direktor RDC-a Alen Mamić izvijestio je kako tvrtka s današnjim danom ima potpisane ugovore s proizvođačima voća i povrća na temelju kojih je trenutna popunjenost kapaciteta 2.285 tona, odnosno 72 posto raspoloživosti.

Zaključno s jučerašnjim danom zaprimili smo i spremili u rashladne komore 1.250 tona robe, a kroz RDC je od početka berbe prošlo više od 100 šlepera. S obzirom na najave i interes proizvođača koji su prepoznali kvalitetu usluge RDC-a, ne isključujemo mogućnost maksimalne popunjenosti kapaciteta već ove godine, što bi bio izvrstan poslovni rezultat, istaknuo je Mamić.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić ocijenio je kako “RDC počinje imati svoj smisao”, odnosno biti na korist proizvođača voća i povrća.

“Dosadašnja popunjenost pokazuje da postoji potreba za ovakvim objektima, pa ćemo i dalje raditi na jačanju i proširivanju ovakvih kapaciteta”, kazao je Anušić.

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova Domagoj Mikulić ističe kako će Hrvatska u višegodišnjem EU-ovom financijskom razdoblju koje završava ove godine iskoristiti sva raspoloživa sredstva od oko 10 milijardi eura.

U idućem financijskom razdoblju nudi nam se više od 25 milijardi eura čime se otvaraju brojne mogućnosti, pa je stoga bitna i naša vizija, što želimo napraviti od naših gradova, županija i lokalnih sredina, kako bismo tim projektima zaustavili iseljavanje i poboljšali gospodarsku sliku županije i cijele Hrvatske, poručio je Mikulić.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak ocijenio je kako skladišni kapacitet RDC-a od 3.285 tona govori o značaju toga projekta, a trenutna popunjenost od 72 posto o potrebi povećanja kapaciteta.

Majdak smatra kako su ovakvi kapaciteti sigurniji put do tržišta našim proizvođačima voća i povrća.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari