Cijene poljoprivrednih proizvoda porasle za 8,4 posto – najviše konzumna jaja

Pixabay.com
Konzumna jaja, Foto: Pixabay.com

Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom tromjesečju ove godine porasle su za 8,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda porasle su za 23,4 posto, dok su cijene biljnih proizvoda manje za 4,5 posto.

U skupini proizvoda koji imaju najveći udio u stočarstvu u usporedbi s istim tromjesečjem 2022. godine, najviše su porasle cijene konzumnih jaja – za 48,8 posto, zatim svinja, za 36,3 posto, mlijeka, za 26 posto, goveda za 9,7 posto. U svim ostalim skupinama u stočarstvu cijene su porasle.

Istodobno, porasle cijene su i cijene u skupini voća – za 24,9 posto, zatim vina, za 11,6 posto, te povrća, cvijeća i sadnica, za 11,5 posto. Cijene su porasle i u svim ostalim skupinama biljnih proizvoda.

Na snižavanje cijena biljnih proizvoda, prema podacima DZS-a, utjecao je veliki pad cijena žitarica – za 40 posto i uljarica, za 32,6 posto.

Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u drugom tromjesečju ove godine u usporedbi s istim lanjskim razdobljem su niže za 10,5 posto, a na to sniženje, kako navode iz DZS-a,  utjecalo je smanjenje cijena energije i gnojiva.

Tako su cijene energije pale za 27,1 posto, a gnojiva za 32,6 posto.

Istodobno su cijene sjemena i sadnog materijala porasle za 11,3 posto, sredstava za zaštitu bilja za 4,7 posto, veterinarskih usluga za 7,4 posto, te stočne hrane za 1,1 posto.

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari