Kako se kreću cijene u Hrvatskoj mjesec dana nakon 5. paketa mjera?

trgovina, prodavnica, supermarket
ilustracija, Photo by Franki Chamaki on Unsplash

Vlada Republike Hrvatske intervenirala je na cijene kroz V paket mjera i tako odgovorila na različite inflatorne pritiske. Većina mjera iz ovog paketa na snagu je stupila 1. listopada 2023. godine, ali one koje su se odnosile na ograničavanje cijena hrane i osnovnih potrepština još 18. rujna.

Cijene su tako ograničene za 30 proizvoda za koje je procijenjeno da su egzistencijalno važni građanima Hrvatske. Mjesec dana poslije provjerili smo – koliko što košta u Hrvatskoj.

Na stranici „Kretanje cijena“, koju je kreiralo ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, nalaze se cijene devet velikih trgovačkih lanaca iz pet najvećih gradova u Hrvatskoj.

Kada krenete s kompariranjem, razvidno je da je mnogo i artikala koji su poskupjeli, poredeći ih s 31. prosincem 2022. godine ili 15. ožujkom 2023. godine, koji se također pojavljuje kao referentni datum izmjena na samoj stranici. Tako je vidljivo da je 920 različitih artikala poskupjelo – čak za 50 posto njih 27, dok je cijenu zadržalo 650 artikala.

Pojeftinilo ih je 732, ali ih je tek 23 pojeftinilo za 50 posto. Među njima su, kada govorimo o hrani: paprika babura, limun, tikvice, paška sol te neke vrste riže i špageta.

Do 10 posto pojeftinilo je 310 proizvoda – riža, džemovi, jaja, mrkva, grah šareni, rajčice, jabuke, pašteta, tunjevina, čips, sokovi, ali i različite vrste polutvrdog sira i kruh.

Najveći broj artikala koji su pojeftinili odnosi se, čini se, na higijenske proizvode, a ne na hranu. I to naravno ne u svim prodavaonicama. A ima i istih namirnica koje su u jednom dućanu pojeftinile, a u drugom poskupjele.

Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Što to znači u eurima?

Ako, primjerice, uzmemo cijene paprike babure koja je, kako smo već rekli, pojeftinila i za 50 posto, danas ćemo je uglavnom platiti oko 1,99 eura. Ipak, cijena joj je, baš kao i većini namirnica, različita u skoro svakom dućanu. Tako je u jednom od njih za kilogram potrebno izdvojiti 1,39 eura, dok se u ostalim cijena kreće od 1,89 do 1,99 eura. Ako uporedimo sa 15. ožujkom 2023. godine, za papriku baburu u Hrvatskoj smo tada trebali izdvojiti od 2,49 do 4,49 eura.

Za 10 jaja, koja su pojeftinila 10 posto, krajem prošle godine građani su morali izdvojiti oko tri eura. Danas im je cijena oko 2,65 eura, opet u zavisnosti od prodavaonice. A ona koja su iz razreda M, kaveznog uzgoja, imaju ograničenu cijenu i ona je 2,45 eura. Med cvjetni je koštao potkraj godine 8,5 eura – danas sniženih 7,96. Cijena maslaca danas se kreće od „samo“ 2,65 eura do 3,29 eura, i to je razred pojeftinjenja od 10 do 20 posto.

Mesu, također u zavisnosti od kategorije, podrijetla, mjesta rođenja i uzgoja, cijena itekako varira. Većini je cijena porasla od 10 do 20 posto. Svinjski but, koji bi trebalo da je pojeftinio 10-20 posto, u ponudi nema nitko, bar se ne može vidjeti da je dostupan, sudeći po stranici „Kretanje cijena“.

Poskupjelo je ukupno 920 artikala. Narandže, gljive, kelj, krumpir, zelje, smrznuti oslić, kava, domaći suhomesnati proizvodi, kiseli krastavci, majoneze, sve vrste mlijeka koje nisu UHT 2,8, čajevi, džemovi, keksi… U eurima, to primjerice znači da je svinjski but potkraj prošle godine iznosio 5,71 euro, a danas ga možete kupiti za 6,25 eura po kilogramu, vjerojatno i skuplje u zavisnosti da li je domaće, hrvatsko ili je, kako je čest slučaj – uvozno.

pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Gazirani sokovi su poskupjeli u prosjeku za osam posto, baš kao i šampinjoni, koji danas u Hrvatskoj koštaju 1,89 eura za 500 grama. Banane su u ožujku ove godine, kod pojedinih prodavača, bile oko 1,30 eura, danas i do 1,72 eura.

Za prosječnu potrošačku košaricu, u Konzumu ćete izdvojiti danas 923,36 eura, što je u odnosu na 31. prosinac 2022. godine manje za 5,78 posto ili 53,37 eura, u Tommy-ju 910,84 eura, što je manje za 8,92 posto ili 81,24 eura.

Pa ipak, od svega je razvidno sljedeće – za dvadeset eura danas možete kupiti dio tek dio onog što ste mogli 31. prosinca i to pod uvjetom da za svaki artikl budete istražni detektiv te da ih kupujete jedan po jedan u svakom dućanu, prateći sve akcije.

Dobar dio poskupljenja vezali smo za rat u Ukrajini, poremećaje na tržištu. Sada imamo novi rat – Izraela i Hamasa, tržišta nafte su nestabilna a cijene nafte, koje ovih dana variraju, su se oduvijek vezale za poskupljenja.

Sudeći po cijenama, usprkos svim mjerama ovaj Božić većini bi mogao biti – ne bijeli, nego mršavi.

18 Odgovora

  1. Cijene su vrlo nestabilne i muku muče da ih spriječe – spriječiti ih nitko neće.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari