Smanjila se proizvodnja mlijeka na poljoprivrednim gospodarstvima u Hrvatskoj u 2022.

Pixabay.com
Mlijeko, Foto: Pixabay.com

Prema podacima istraživanja Državnog zavoda za statistiku (DZS), u Hrvatskoj se smanjila ukupna proizvodnja mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima za 9,9 posto ili oko 36.000 tona u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu. Ovo smanjenje je utjecalo i na izravnu prodaju mlijeka koja se smanjila za 9,2 posto.

S obzirom na to da se manje mlijeka proizvodilo, manja je bila i količina koju su gospodarstva predavala u otkup mljekarama. Smanjila se za 8,1 posto, odnosno za oko 18.000 tona.

Pala je i potrošnja mlijeka u svježem stanju u kućanstvima i to za 10,7 posto, a isto se dogodilo s ukupnom količinom mlijeka koja je upotrijebljena za ishranu stoke, te se smanjila za 11,1 posto. U 2021. godini količina mlijeka upotrijebljenog za preradu na gospodarstvu bila je 39.147 tona, a u 2022. godini se to smanjilo na 32.142 tone.

Podaci su pokazali da se ukupna proizvodnja svježeg sira smanjila za 14,9 posto, a ostalih sireva za 27 posto. Manje se proizvodilo i vrhnja, 17,1 posto, u odnosu na 2021. godinu. Proizvodnja maslaca smanjila se za 33,3 posto, dok se proizvodnja ostalih proizvoda smanjila za 47,6 posto.

DZS naglašava da je referentni datum snimanja godišnjih podataka o stočarstvu za 2022. promijenjen s 1. prosinca na 1. studenoga. To bi u odnosu na 2021. moglo utjecati na kretanje indeksa za pojedine varijable.

Uzorak za istraživanje izabran je na bazi Statističkog registra poljoprivrednih gospodarstava, a ima oko 22.000 jedinica.

3 Odgovora

  1. Otkupne cijene ne pokrivaju sve troškove i teško je opstati.Covid je uzrokovao poremećaje na tržištu, povećao se rast troškova proizvodnje, a rat u Ukrajini pojačao je to.Tu je istočna hrana koja ima udio u stočarstvu , pa tako i u proizvodnji mlijeka, te povećanje cijena energenata. Sve to utječe na pad proizvodnje mlijeka

  2. Nažolst proizvodnja domaćih proizvoda će samo padati. Nemamo resursa ni potrebnu radnu snagu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari