Hrvatske udruge traže smanjenje PDV-a na mliječne proizvode

Foto: Freepik.com

Visoke stope PDV-a na hranu negativno utječu na poslovanje brojnih proizvođača mliječne i mesne industrije, te značajno ugrožavaju njihovu konkurentnost na domaćem i inozemnom tržištu.

Udruga Glas poduzetnika (UGP), hrvatske male mljekare i proizvođači paškoga sira smatraju da je PDV na prehrambene proizvode previsok i traže jedinstvenu stopu od pet posto.

Visoke stope PDV-a na hranu negativno utječu na poslovanje brojnih proizvođača mliječne i mesne industrije te značajno ugrožavaju njihovu konkurentnost na domaćem i inozemnom tržištu, stoji u priopćenju tih udruga, prenosi Poslovni.hr.

List podsjeća da je od 1. travnja 2022. smanjen PDV na maslac (s 25 posto) te svježe meso i ribu (sa 13 posto) na pet posto, ali da je PDV na mlijeko ostao isti, te je povećan u 2013. od nula do pet posto.

Nažalost, kako stoji u priopćenju, smanjenjem PDV-a nisu obuhvaćeni proizvodi poput fermentiranih mliječnih proizvoda, sirnih namaza, mesnih prerađevina, salama i pršuta koji se i dalje oporezuju PDV-om od 25 posto, a smrznuto meso i riba oporezuju se stopom od 25 posto. postotak.

Udruge smatraju kako se time značajno smanjuju prihodi velikih proizvođača koji u određenom razdoblju godine ne uspiju plasirati svježe meso i ribu. Vlada je zanemarivanjem ovih kategorija ugrozila poslovanje proizvođača iz mliječne i mesne industrije, smatraju udruge.

Ovim potezom stvorena je potpuna neravnoteža u konkurentnosti domaćih i uvoznih proizvoda jer Hrvatska nije usklađena s praksom drugih europskih zemalja gdje se PDV na hranu kreće od nula do deset posto, zbog čega je u porastu prodaja uvoznih mliječnih i mesnih proizvoda. Istovremeno, Poljska štiti domaću proizvodnju stopom PDV-a na hranu od nula posto, stoji u priopćenju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari