Cijene hrane stabilne u rujnu, šećer najskuplji u posljednje 23 godine

Freepik.com
Kupnja, Foto: Freepik.com

Cijene hrane bile su stabilne u rujnu budući da je pojeftinjenje biljnih ulja, mlijeka i mliječnih proizvoda i mesa neutraliziralo poskupljenje šećera i kukuruza, izvijestila je u petak agencija UN-a za hranu i poljoprivredu FAO.

FAO indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda iznosio je u rujnu u prosjeku 121,5 bodova i bio je gotovo nepromijenjen u odnosu na revidiranu vrijednost u kolovozu.

U odnosu na rujan prošle godine, navodi Hina, cijene su prema tom indeksu pale za 10,7 posto i za 24 posto u odnosu na rekordnu vrijednost u ožujku 2022., na samom početku ruske invazije na Ukrajinu.

Žitarice su u rujnu poskupjele za jedan posto u odnosu na kolovoz, odražavajući sedam postotno poskupljenje kukuruza zbog snažne potražnje za opskrbom iz Brazila, slabije ponude u Argentini i viših cijena prijevoza u SAD-u.

Pšenica je pak pojeftinila za 1,6 posto u odnosu na kolovoz zahvaljujući obilnoj ponudi i povoljnim izgledima za rusku proizvodnju. Slaba potražnja za uvozom stabilizirala je paralelno cijene riže koje su u kolovozu skočile gotovo 10 posto.

Cijene biljnih ulja pale su za 3,9 posto, a mliječnih proizvoda za 2,3 posto pod pritiskom slabe globalne potražnje i velikih zaliha u vodećim proizvodnim regijama. Pojeftinilo je i meso, za jedan posto.

Šećer je, pak, poskupio gotovo 10 posto, dosegnuvši najvišu razinu u gotovo 23 godine, utvrdio je FAO, istaknuvši prognoze o tješnjoj opskrbi u nadolazećoj sezoni zbog vremenskog fenomena El Nina.

10 Odgovora

  1. Osobno konzumiram samo smeđi šećer, ne volim ove rafinirane vradžbine. Ukoliko je moguće žvačem trsku – samo prirodno.

  2. U zadnje vrijeme koristim smeđi šećer u kavi, umjesto bijelog. Pokazalo se blagotvornim za moje zdravlje.

    1. Perzonalno već 10 godina trošim samo smeđi šećer i mogu Vam reći da su mi sinusi i lojne žlijezde tip top.

  3. Preskup je postao taj šećer iz Bangladeša. Vrijeme je da počnemo uvoziti onaj provjereni iz Etiopije.

  4. FAO je prije par mjeseci pisao da je u lipnju najviše pojeftinio šećer, za 3.2% u odnosu na svibanj, što u FAO-u objašnjavaju dobrim početnim rezultatima žetve šećerne trske u Brazilu i slabom uvoznom potražnjom. Kako je sad odjedanput šećer najskuplji? Ko tu koga?

  5. Cijene hrane stabilne u rujnu?? Gdje to? U kojoj to Hrvatskoj? Mozda sam ja u krivoj…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari