Proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda pale za 14,1 posto na kraju 2023.

Pixabay.com
Žitarice, ilustracija, Foto: Pixabay.com

U četvrtom tromjesečju lani prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda pale su za 14,1 posto u usporedbi s istim razdobljem u 2022. godini, podaci su to Državnog zavoda za statistiku (DZS). U istom tromjesečju pale su cijene biljnih proizvoda za 19,4 posto, u odnosu na godinu prije.

Prema statističkim podacima, u zadnjem tromjesečju 2023. u usporedbi s istim tromjesečjem 2022. cijene su porasle u svim skupinama biljnih proizvoda, osim u skupinama koje imaju najveći udio u biljnoj proizvodnji.

U skupini žitarica, cijene su pale za 50,6 posto, dok su u skupini industrijskog bilja bile manje za 23 posto. Cijene voća bile su veće za 4,5 posto, povrća za 15 posto, vina za 10,3 posto, a maslinovog ulja za 10,9 posto.

Istodobno, cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda porasle su za 0,3 posto u usporedbi s četvrtim tromjesečjem 2022. godine.

DZS ističe i da su u skupini proizvoda koji imaju najveći udio u stočarstvu porasle cijene svinja za 5,1 posto i cijene goveda za 1,2 posto. S druge strane, cijene mlijeka pale su za 2,6 posto, a cijene peradi ostale su iste.

Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u četvrtom tromjesečju 2023., u odnosu na isto razdoblje u 2022., manje su za 21,1 posto. Na to je utjecao pad cijena gnojiva, energije i stočne hrane.

Cijene gnojiva najviše su pale i to za 53,4 posto, cijene stočne hrane bile su manje za 26,6 posto, a cijene energije za 14,2 posto.

U četvrtom tromjesečju prošle godine porasle su cijene sjemena i sadnog materijala za 12,7 posto, veterinarskih usluga za 11,5 posto, a kod sredstava za zaštitu bilja zabilježen je rast cijena od četiri posto.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari