Proizvođačke cijene u Hrvatskoj rasle dvadeset i osmi mjesec zaredom

Movidagrafica Barcelona/Pexels

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u srpnju su na mjesečnoj razini porasle za 0,7 posto, dok je na godišnjoj razini njihov rast usporio te su porasle za 1,9 posto, pokazali su podaci Državnog zavoda za statistiku.

Proizvođačke cijene na godišnjoj su razini porasle dvadeseti i osmi mjesec zaredom, no nastavile su trend usporavanja rasta. Naime, godišnje stope proizvođačkih cijena rastu kontinuirano od ožujka 2021. godine, pri čemu su u lipnju lani porasle za čak 24 posto, što je bila najviša stopa rasta otkad DZS vodi te podatke, to jest od 2011. godine.

Od srpnja lani, međutim, godišnja stopa rasta proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda kontinuirano usporava. U siječnju ove godine tako je iznosila 14 posto, veljači 12,7, ožujku 9,3, travnju 6,5, svibnju 2,5 te u lipnju 2,2 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na inozemnom tržištu su u srpnju u odnosu na lipanj niže za 0,1 posto, a u odnosu na srpanj 2022. za 0,5 posto.

Na domaćem tržištu proizvođačke cijene su u srpnju u odnosu na lipanj više za 1,2 posto, a u odnosu na srpanj lani za 3,7 posto.

Podatke o proizvođačkim cijenama u EU i eurozoni za lipanj u četvrtak je objavio i Eurostat, istaknuvši kako je Hrvatska bila među zemljama s najvećim porastom. Ispred nas bila je samo Irska s rastom od četiri posto, dok su proizvođačke cijene u Hrvatskoj rasle za 1,3 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari